Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap 2009 van start

07-05-2009 @ 13:09

Voor de 7e opeenvolgende maal wordt weer het Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap® georganiseerd. Wie speelt het beste gitaar, zonder gitaar? Wie kan uit niets een geweldige act tevoorschijn toveren? Met 4 voorrondes en een finale in Paradiso belooft het een spannende strijd te worden waarbij creativiteit, performance-art, artisticiteit en durf de doorslag zullen geven.

Het Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap wist sinds 2003 de grote zaal van Paradiso op z’n kop te zetten en mag inmiddels hét cultfenomeen bij uitstek genoemd worden. De Nederlandse winnaar van het kampioenschap kwalificeert zich voor de wereldkampioenschappen in augustus in Finland, waaraan deelnemers uit inmiddels 25 landen meedoen, waaronder de V.S., Engeland, België, Duitsland, Japan, Australië, China, Mexico, Brazilië en Canada. Nederland behoort tot met de Verenigde Staten en Japan tot de beste landen ter wereld, met een wereldkampioen in 2005, tweede plaatsen in 2003 en 2008, een derde plek in 2005 en een vierde plaats in 2004.

Voor het zover is, dienen Nederlandse kandidaten zich te kwalificeren voor de finale. Dit kan via voorrondes in het land. De voorrondes vinden dit jaar (vanaf) 20.30 plaats in:

The Sugarfactory, Amsterdam (7 mei)
Cultuurcafé Campus, Nijmegen (12 mei)
Café De Stam te Almelo (22 mei)
LCC Larenkamp, Rotterdam (23 mei)

Finale:
Paradiso, Amsterdam (26 juni)

Tijdens een voorronde speelt elke deelnemer één eigen nummer en één verplicht nummer van 1 minuut. Het verplichte nummer wordt op de avond zelf pas bekend gemaakt. Het improvisatietalent van de deelnemers geeft de doorslag. Inschrijven kan via de website van het kampioenschap, www.luchtgitaar.nl .

De winnaar van een voorronde gaat direct door naar de finale. Uit de nummers 2 en 3 worden vijf deelnemers geloot die ook naar de finale mogen. Kampioen Andel ‘John Sniffler’ Soree heeft al aangekondigd zijn titel te verdedigen. De presentatie van de finale is in handen van Rick de Leeuw. Tijdens de finale zal Blaas of Glorie optreden. Het voorprogramma wordt later bekend gemaakt.

Ook dit jaar gaat de organisatie op zoek naar creatief talent. Eerdere winnaars spelen, met of zonder gitaar, inmiddels wereldwijd op poppodia. Zoals de eerste Nederlands kampioen Funky Jordi, die als gitarist van Jaya The Cat in heel Europa optreedt of de eerste Nederlandse wereldkampioen The Destroyer uit Roermond, die van Frankrijk tot aan Japan speelt. De vaste juryleden Stacey Rookhuizen (sinds 2004) en Phil Tilli (sinds 2003) maken inmiddels furore bij respectievelijk X-factor en Brit-pop sensatie Moke. Jan Vollaard popjournalist bij NRC Handelsblad, completeert de jury tezamen met organisator Gyuri Vergouw.

Alle deelnemers wereldwijd onderschrijven de centrale boodschap van de kampioenschappen, het dienen van de wereldvrede, en moeten dit dagelijks in houding en gedrag te tonen.

Meer info op de website www.luchtgitaar.nl