Bevrijdingsfestivals 5 mei 2009

16-01-2009 @ 12:31

Voicst, Ellen ten Damme & Isis en Typhoon zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2009.
Zoals elk jaar vliegen de Ambassadeurs op 5 mei per defensiehelikopter langs de 13 Bevrijdingsfestivals.
Onder het motto ‘Vrijheid maak je met elkaar’ roepen ze de festivalbezoekers op om zich in te zetten voor vrijheid. Samen met de vier NGO-partners van het Nationaal Comité, War Child, Amnesty International, Vluchtelingenwerk en Cordaid Mensen in nood staan de ambassadeurs stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En natuurlijk brengen ze alle drie hun eigen versie van het Lied van de Vrijheid ten gehore.

Het rocktrio Voicst: "Als Ambassadeurs van de Vrijheid willen wij laten zien hoe je met een open blik naar de wereld kan kijken en verschillende perspectieven naast elkaar kunt zetten. Vrijheid voor ons is om te kunnen zeggen en doen wat je denkt met respect voor anderen." Je kunt deze Ambassadeurs zien op de Bevrijdingsfestivals in Zwolle, Assen, Groningen en Leeuwarden.

Ellen ten Damme & Isis staan tijdens de Bevrijdingsfestivals voor het eerst samen op het podium; speciaal voor 5 mei gaan de singer/ songwriter en de dj (die in de top 10 staat van beste vrouwelijke dj’s ter wereld) een unieke samenwerking aan. Zij willen de bezoekers meegeven dat “we op 5 mei onze vrijheid vieren en realiseren dat deze niet vanzelfsprekend is.” En Ellen en Isis willen aan de bezoekers vragen “Durf jij vrij te zijn?” Dit duo staat op het podium tijdens de Bevrijdingsfestivals in Roermond, Wageningen, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.

Rapper Typhoon treedt tijdens de Bevrijdingsfestivals samen op met zijn vrienden Sticks & Rico, Blaxtar en Neske Beks in Haarlem, Vlissingen, Den Bosch en Almere. Typhoon vindt het een eer om Ambassadeur van de Vrijheid te zijn. “Vrijheid is voor mij grenzen overstijgen. Als we onze beperkingen kunnen omzetten in mogelijkheden, zullen we de vrijheid die we nu hebben meer waarderen en vergroten.

Elk jaar vinden op 5 mei in de twaalf provincies en in Amsterdam de Bevrijdingsfestivals plaats. Deze festivals, die gratis toegankelijk zijn, vormen met elkaar het grootste muziekevenement van Nederland. Meer dan 200 bands spelen op ruim 40 podia. Met meer dan een half miljoen bezoekers laten ze andere festivals ver achter zich. De festivals bieden muziek, dans en theater.
De Bevrijdingsfestivals zijn meer dan ‘bandjes kijken’. Op de festivals staat het begrip vrijheid centraal. Zo zijn er de ‘Ambassadeurs van de Vrijheid’, jaarlijks wisselende artiesten en popgroepen, die aandacht vragen voor onvrijheid, schendingen van mensenrechten en de gevolgen van oorlog en geweld elders in de wereld . Ze ondersteinen de acties van de NGO-partners van de Bevrijdingsfestivals: Amnesty International, Cordaid Mensen in Nood, Vluchtelingenwerk Nederland en War Child.

Verder worden bezoekers uitgedaagd om met elkaar en met bekende Nederlanders in debat te gaan over (on)vrijheid, democratie en mensenrechten. Op alle festivals brandt het Bevrijdingsvuur, dat 's nachts lopend vanuit Wageningen opgehaald wordt, op alle festivals.
De locaties zijn:
    * Almere
    * Amsterdam
    * Assen
    * Den Bosch
    * Groningen
    * Haarlem
    * Leeuwarden
    * Roermond
    * Rotterdam
    * Utrecht
    * Vlissingen
    * Wageningen
    * Zwolle

De Bevrijdingsfestivals 2008
5 mei 2008 was in vele opzichten een fantastische dag. Prachtig weer, heerlijke muziek en veel vrolijke mensen op de Bevrijdingsfestivals. Opnieuw waren er in heel Nederland meer bezoekers dan in voorgaande jaren.

website: www.4en5mei.nl