Frank Boeijen, Henk Hofstede en Henny Vrienten: Aardige jongens

23-08-2008 @ 15:00

Een album en een tournee
De pionier van de Nederlandstalige pop, de voorman van The Nits en de man van Doe Maar en talloze filmsoundtracks hebben de handen inéén geslagen. Hun album heet "Aardige Jongens" en verscheen 15 augustus jl. Vanaf september 2008 tot en met januari 2009 treden ze samen op in theaters in Nederland en Belgie.
Als drie drukbezette artiesten zich voornemen om samen wat te doen, moeten de agenda's grondig leeg worden gemaakt. De wens om gedrieen een album te maken, bestond al lange tijd en dit jaar werd de wens werkelijkheid. Frank Boeijen, Henk Hofstede en Henny Vrienten kennen elkaar al jaren, werkten in andere projecten incidenteel samen, en hebben afgelopen maanden aan het schrijven en opnemen van het gezamenlijk album "Aardige Jongens" gewerkt. Met hoorbaar plezier en frisheid van aanpak. The Nits van Hofstede staan een half jaar op sterk water, de activiteiten van Boeijen eveneens en Henny Vrienten schuift zijn vele muziekprojecten op. Zelfs zijn bijdragen aan Sesamstraat moesten voor de goede zaak wijken. "Het duurde wel even voor we tijd vrij konden maken", geeft hij toe. "Maar we wilden dit zó graag doen, dus dan lukt het uiteindelijk wel." Ieder bracht liedjes en ideeen in. Door geconcentreerd te luisteren, kwamen er telkens nieuwe ideeën los. "Henk kwam bijvoorbeeld op de gedachte om Frank en mij te laten zingen in een liedje van hem", aldus Henny Vrienten. "Toen dacht ik 'dat is mooi' en ik ging het ook doen. Hetzelfde geldt voor Frank. Zo is het een vrij reflectieve album geworden, die een beetje gaat over waar we staan, heen gaan en wat er achter ons ligt."
"Ideeën van de één kwamen als vanzelf in de composities van de ander terecht", vult Henk Hofstede aan. "Als je alleen een album maakt, moet je alles zelf beslissen. Je kiest op een bepaald moment maar zult altijd blijven twijfelen. Met z'n drieën heb je dat niet. Je staat sterker. Volgens mij maakt dat de nummers ook krachtig en evenwichtig."
Enigszins verbaasd constateert Frank Boeijen dat hij als ervaren songschrijver zowaar nog geleerd heeft van de vlotte samenwerking met twee collega's - die evenals hij een geheel eigen aanpak hebben. "Het heeft goed gewerkt", verklaart hij. "Het is ook een kwestie van vertrouwen. Je kent elkaars repertoire en ik heb grote bewondering voor de heren naast mij."
Henny Vrienten is het hier roerend mee eens: "Als Henk met een idee komt, al is het misschien rudimentair, hij gaat zitten en speelt twee noten op de piano, denk je even 'waar gaat dat naartoe'. Maar je luistert met de oren waarmee je naar alle Nits platen hebt geluisterd. Je weet dat het goed komt. Bij Frank heb ik dat ook. Je gelooft er bij voorbaat in. Ik zei laatst nog tegen onze technicus «ik heb nog nooit zo gemakkelijk, zo ontspannen en eigenlijk ook zo gezellig een plaat gemaakt'."

Ondanks de verschillende invalshoeken van drie gelouterde kopstukken is Aardige Jongens een opvallend homogene productie geworden - alsof Frank Boeijen, Henk Hofstede en Henny Vrienten al tien jaar in opperste harmonie met elkaar bezig zijn. Het album is ook door de drie heren zelf geproduceerd. De wederzijdse kruisbestuiving heeft verrassende resultaten opgeleverd. "Neem het zingen", geeft Vrienten als voorbeeld. "Ik worstel daar eigenlijk altijd mee. Ik ben iemand die liever dingen bedenkt, en beschouw mezelf niet echt als zanger. Dan komt nu het lumineuze idee om elkaars regels te zingen. Nou, Frank is een echte zanger, dus ik vraag hem om het te doen. Het staat er dan meteen op en het is echt tien keer mooier dan ik had gehoopt. Dat vind ik nou echt fantastisch. Kijk, dertig jaar geleden kon ik dit niet. Als Frank dan iets had gedaan waarvan ik dacht 'dat zou ik anders doen', was ik net zo lang gaan drammen tot hij het ging doen zoals ik het wilde. Toen was ik er nog niet klaar voor."
Frank Boeijen prijst de gelukkige mix van werkwijzen. Hij benadrukt dat er behalve hun drieën ook weinig andere musici bij de totstandkoming van de muziek betrokken zijn geweest. "Niet meer dan een drummer en een violiste. Eigenlijk zijn we gewoon drie mensen die alle instrumenten spelen. Zo is iedereen zich goed bewust van wat hij doet, denk ik."
De mannen namen daarmee een voorschotje op de komende theatertournee, want ook dan zullen ze zichzelf begeleiden. "We kunnen onder elkaar aardig wat instrumenten bespelen, bleek", aldus Henk Hofstede. "Niet alles even virtuoos natuurlijk. We hadden op het album voor elk instrument de allerbeste muzikant in kunnen huren, maar daar was het waarschijnlijk niet beter van geworden. De chemie tussen ons drieen was er, de sfeer werkte deze aanpak in de hand." De liedjes op het album Aardige Jongens zullen volgens Frank Boeijen in het theater aangevuld worden met bestaand repertoire van hem en de beide anderen, tijdens komende repetities zal blijken in welke songs en in welke vorm. Henny Vrienten: "Het klinkt misschien raar, maar ik denk nooit aan wie of wat er komt en waarvoor. Ik denk aan het ding. Als ik erin geloof en je hebt geluk, geloven ook andere mensen erin. Maar je kunt het niet inschatten, je kunt het niet sturen. Probeer je dat wel, dan ga je lelijke dingen maken."
www.boeijenhofstedevrienten.nl