Voor het eerst #1 albumsucces voor sixties iconen !

22-08-2008 @ 17:37

Na het #1 succes vorig jaar van het J.J. Cale verzamelalbum 'Collected' scoort nu de legendarische groep Creedence Clearwater Revival (CCR) o.l.v. John Fogerty een #1 albumsucces in Nederland in de zelfde serie 'Collected'. Het driedubbelalbum verdringt daarmee slechts drie weken na release het nieuwe album van Coldplay van de eerste plaats.
Creedence Clearwater Revival had eind jaren 60 en begin jaren 70 wereldwijd megasuccessen met hits als Proud Mary, Bad Moon Rising, Commotion, Down on the Corner, Who’ll stop the rain, Up Around the Bend, Long as I can see the light, Have You Ever Seen the Rain, Sweet hitchhiker, Born on the Bayou, I put a spell on you, I heard it through the grapevine en Suzie Q. In Nederland had de groep acht Top 10 hits in amper drie jaar tijd. De band hield in 1972 op te bestaan door interne problemen.
Alle hits van CCR en andere bekende nummers, in totaal 50 stuks, staan op de speciaal voor Nederland samengestelde 3cd-box die op 25 juli 2008 is uitgebracht door Universal Music.
Het is opmerkelijk te noemen dat de muziek uit de jaren 60 en 70 nog steeds miljoenen aanspreekt. Vijftigplussers kopen nog steeds veel muziek van hun idolen van weleer; muziek van artiesten als Eagles, Rolling Stones, Neil Young, Leonard Cohen, Elvis Presley en The Beatles.
De sixties-muziek is van zeer grote invloed op veel succesvolle artiesten van nu zoals Amy Winehouse en Duffy.

Ook het nog steeds voortdurende succes van CCR-frontman John Fogerty met zijn soloprojecten is fenomenaal. In juni 2008 stond John Fogerty nog in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Enkele dagen later stond hij voor het eerst sinds 1971 weer in een uitverkochte Royal Albert Hall in London. Zijn meest recente album 'Revival' is in Amerika genomineerd voor een Grammy Award. De stem, de muziek en de mix van country, blues en rock ’n roll van John Fogerty en Creedence Clearwater Revival spreekt miljoenen aan.

Feit is dat CCR nu voor het eerst een #1 album scoort in Nederland met 'Collected'. Tussen 1968 en 1972 verschenen zeven studioalbums van CCR en wisten de inmiddels klassieke albums 'Cosmo’s Factory' (1970) en 'Mardy Grass' (1972) tot nummer 2 te komen in Nederland.
In 1993 werd Creedence Clearwater Revival opgenomen in de Rock and Roll Hall Of Fame.

Creedence Clearwater Revival Collected is uitgebracht door Universal Music, Bestelnummer 3CD: 531 096-4