MIDGE URE VERVANGT JOHN MILES OP NIGHT OF THE PROMS

30-06-2008 @ 21:53

Midge Ure, bekend als zanger van Ultravox, mede-oprichter van Band Aid en inspirator van Live Aid en Live8, is dit jaar de leider van de Electric Band op de Night of the Proms. Hij vervangt John Miles, die net als in het verleden mee op tournee gaat met Tina Turner. Midge Ure was in 2005 al te gast op de Night of the Proms in Duitsland. Uiteraard zal hij zijn grootste hit 'Vienna' vertolken met het symphonieorkest Il Novecento.
Midge Ure is een popicoon met verschillende muzikale levens. In 1979 werd Midge Ure door Billy Currie, Chris Cross en Warren Cann gevraagd om, na het vertrek van John Foxx, de nieuwe frontman te worden van Ultravox. De combinatie van Midge’s krachtige gitaarrifs met overweldigende synthesizermotieven, mysterieuze beeldspraak en state-of-the-art beelden werden het handelsmerk van de elektropopgroep. Ultravox groeide uit tot één van de succesvolste en meest toonaangevende bands in de ‘New Wave’ en ‘New Romantics’ stroming en werd in een en dezelfde adem genoemd met bands als Depeche Mode en The Cure. Begin 1981 had Ultravox zijn eerste en allergrootste hit: ‘Vienna’, uit het gelijknamige album. Andere hits waren ‘Dancing With Tears In My Eyes’ en ‘Love’s Great Adventure’. Op amper zes jaar tijd had Ultravox zeven opeenvolgende toptienalbums.
In 1984 was Midge Ure samen met Bob Geldhof initiatiefnemer van Band Aid. Deze gelegenheidsband van Britse popmuzikanten bracht het door Midge Ure geschreven en geproduceerde ‘Do They Know It’s Christmas’ uit. Het werd één van de succesvolste popsongs aller tijden. Het nummer werd meer dan 5,5 miljoen keer verkocht. Het daaropvolgende Live Aidconcert van 13 juli 1985 werd door 1,5 miljard mensen gevolgd en is een mijlpaal geworden in de geschiedenis van de popmuziek. In 2004 werd onder de naam Band Aid 20 een nieuwe versie van ‘Do They Know It’s Christmas’ uitgebracht, waarvoor opnieuw Sir Bob Geldhof en Midge Ure tekenden. En opnieuw bekleedde het liedje wekenlang de eerste plaats in de hitparades.
In 1985 verliet Midge Ure de band Ultravox om zich volledig op zijn solocarrière toe te leggen. Algauw stond hij met ‘If I Was’, een nummer uit zijn album ‘The Gift’, weer op 1 in Engeland. Volgende soloalbums waren ‘Answers’, ‘Pure’, ‘Breathe’, ‘Move Me’, Little Orphans’ en een aantal livealbums. ‘Breathe’ en de gelijknamige single waren in 1998 een succes toen de muziek werd gebruikt in de tv-reclame voor Swatch.
In 2005 kon Midge Ure op bijzonder veel bijval rekenen op Night of the Proms in Duitsland. De symfonische versie van ‘Vienna’ is te zien op de tweede dvd ‘Best of Night of the Proms’. Datzelfde jaar werd hij voor zijn verdiensten op het vlak van muziek en liefdadigheid geridderd in de Orde van het Britse Rijk (OBE, afkorting van ‘The Most Excellent Order of the British Empire).
Komend najaar zal hij op Night of the Proms in België en Nederland de gitaarpartijen bij de Electric Band voor zijn rekening nemen en uiteraard ook zijn grootste hit ‘Vienna’ vertolken met het symfonieorkest Il Novecento.

NIGHT OF THE PROMS 2008
Gelredome Arnhem:
Vrijdag 14 november
Ahoy Rotterdam:
Zaterdag 15, woensdag 19, donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 november.

Entree Arnhem van € 26 tot € 42,50, excl. servicekosten; Rotterdam van € 21 tot € 43,50, excl. servicekosten.