AMERIKAANSE BAND LIVE EN HARLEM GOSPEL CHOIR OP NIGHT OF PROMS

08-04-2008 @ 14:50

De Amerikaanse rockband Live en het Angels In Harlem Gospel Choir, beter bekend als het Harlem Gospel Choir, worden toegevoegd aan het programma van Night of the Proms. Andere namen dit jaar zijn Simple Minds, Sinéad O’Connor en het komische muzikantenduo Igudesman & Joo. Zij delen op 14 november in het Gelredome Arnhem en van 15 tot en met 22 november in Ahoy Rotterdam het podium met John Miles & Band en het symfonieorkest Il Novecento o.l.v. Robert Groslot.
Het succesverhaal van Live leadzanger/frontman/gitarist Ed Kowalczyk, leadgitarist Chad Taylor, bassist Patrick Dahlheimer en drummer Chad Gracey begint in 1991. Het heeft hen inmiddels acht albums, goed voor een totale verkoop van meer dan 20 miljoen cd’s, fans over de hele wereld en omvangrijke wereldtournees opgeleverd. Enorm grote successen komen van het album ‘The Distance To Here’ (1999) zoals ‘The Dolphin’s Cry’, ‘Run To The Water’ en ‘They Stood Up For Love’ . In het nieuwe millennium groeit de ballad ‘Overcome’ in de weken na de aanslagen op de Twin Towers uit tot de allergrootste hit van Live. Op het album ‘Birds Of Pray’ (2003) kiest de band opnieuw voor onvervalste rock. Opener ‘Heaven’ wordt als single wederom een hit. In 2004 verschijnt het verzamelalbum ‘Awake (The Best Of Live)’. Het jongste Live-album, ‘Songs From Black Mountain’, dateert van 2006 en maakt indruk met ondermeer de hitsingle ‘The River’.
Een constante bij Live zijn de solide en onverslijtbare songteksten waarin Kowalczyk heel vaak zijn persoonlijke en spirituele interesses tot uiting brengt. “Als songwriter wil ik tijdloze liedjes schrijven die zeer lang bij de luisteraars blijven hangen”, zegt hij daarover. “Eén van de redenen waarom we al zo lang zoveel trouwe fans hebben is dat zij nuances blijven vinden in onze songs”. Nieuwe nuances zullen zij ongetwijfeld ook ontdekken wanneer Live zijn grootste hits onder begeleiding van het symfonisch orkest Il Novecento vertolkt op Night of the Proms.
Night of the Proms doet dit jaar geen beroep op het koor Fine Fleur, maar zoekt met het Angels In Harlem Gospel Choir andere horizonten op. Het energieke gospelkoor is opgericht in 1986 door Allen Bailey die werkte met o.a. Michael Jackson, The Commodores en Prince en het idee kreeg voor zijn koor nadat hij in de Cotton Club in Harlem een viering had bijgewoond ter ere van Martin Luther King. Met het allerbeste zangtalent uit de New Yorkse zwarte kerken tracht hij sindsdien mensen overal ter wereld dichter bij elkaar te brengen via de gospelmuziek.
Het koor deelde het podium met o.a. Paul McCartney, The Chieftains, Diana Ross, Jimmy Cliff, Cindy Lauper, André Rieu, Elton John, Razorlight en... U2. Het was trouwens Bono die het koor de naam "Angels in Harlem" meegaf. In 2004 trad het gospelkoor op met Bono en U2 in het Rockefeller Center in New York.
Het Angels In Harlem Gospel Choir is een koor dat niet alleen ‘rockt’, maar op Night of the Proms ook op een bijzonder unieke manier gospel met klassieke muziek zal combineren. "The Harlem Gospel Choir are tremendous!", zei Elton John na hun optreden op het feest voor zijn 60ste verjaardag. Dat zal het Night of the Promspubliek dit najaar alleen maar kunnen beamen.
Deze sterke line up zal later worden aangevuld met een Nederlandse artiest
Night of the Proms 2008
Gelredome Arnhem
vrijdag 14 november

Ahoy Rotterdam
zaterdag 15, woensdag 19, donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 november.
Entree Arnhem van € 26 tot € 42,50, excl. servicekosten; Rotterdam van € 21 tot € 43,50, excl. servicekosten.