NATIONAAL POP INSTITUUT STAPT IN HET NIEUWE SECTORINSTITUUT MUZIEK

29-11-2007 @ 13:46

Het hing al even in de lucht, maar het is nu officieel: het Nationaal Pop Instituut heeft besloten per 1 januari a.s. te stappen in het sectorinstituut muziek in oprichting, waarin - zoals eerder al bekend gemaakt - ook de organisaties Gaudeamus, Donemus, de Kamervraag en de verenigde jazzinstellingen op zullen gaan.
Na aanvankelijke twijfels over de meerwaarde van een dergelijke schaalvergroting, heeft het Popinstituut naar aanleiding van een onderzoek en diverse gesprekken met alle betrokken partijen inmiddels voldoende vertrouwen en enthousiasme opgebouwd om nu alsnog zijn volledige medewerking toe te kunnen zeggen. Belangrijk voor het Popinstituut was daarbij het behoud van wat er in de afgelopen dertig jaar is opgebouwd aan ondersteuning van de Nederlandse popsector.

Het Nationaal Pop Instituut bestaat - aanvankelijk onder de naam Stichting Popmuziek Nederland - sinds 1975 en is door de jaren heen o.a. verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van het Nederlands Popmuziek Plan, de Online Encyclopedie van de Nederlandse popmuziek, het popmagazine FRET, het talentenlabel Unsigned en het buitenlandprogramma musicXport.nl. Daarnaast reikt het Popinstituut jaarlijks de Pop Media Prijs (voorheen Pop Pers Prijs), de Popscriptie Prijs en de Duiveltjes (individuele prijzen voor Nederlands beste muzikanten) uit. Verder was het Popinstituut door de jaren heen betrokken bij de oprichting van o.a. de BV Pop, de Grote Prijs van Nederland en de Rockacademie.

Het nieuwe sectorinstituut voor de muziek (werktitel) start officieel per 1 januari a.s. en zal te zijner tijd naar buiten treden met een definitieve naam, locatie en toekomstplannen.