Zesde editie Jazzdag onderstreept internationale karakter

23-06-2012 @ 11:59

De zesde editie van de Jazzdag die op 22 juni plaatsvond in LantarenVenster, Hotel New York en Kantine Walhalla en ook het startpunt is van twee weken jazz in Rotterdam is druk bezocht door Nederlandse en buitenlandse professionals, waaronder een delegatie uit het focusland Denemarken.

Internationalisering van de Jazzdag
"Vorig jaar hebben we de Jazzdag, door de samenwerking met North Sea Round Town en North Sea Jazz een internationale injectie gegeven. Dit jaar hadden we als doel dit verder uit te bouwen. Met meer focus op het buitenland in het conferentieprogramma, het uitnodigen van een groter aantal internationale professionals en de lancering van Djazz.tv, de eerste en enige televisiezender wereldwijd, dat zich volledig richt op jazz, zijn we zeker geslaagd in onze missie.", aldus Ikaros van Duppen, directeur Jazzdag.

Conferentieprogramma gericht op kansen
In tegenstelling tot de negatieve ontwikkelingen in de sector, concentreerde het conferentieprogramma zich juist op kansen. Er werd gesproken over nieuwe financieringsvormen en mediakansen, nu nieuwe mediapartners zich in de jazzsector hebben aangediend. Ook de kansen die het effectieve gebruik van nieuwe media bieden, kwamen aan bod. Daarnaast bood het matchmakingprogramma de mogelijkheid voor het opdoen van nieuwe contacten met nationale en internationale jazzprofessionals.

24 showcases op zeven podia
's Avonds vond het festivalprogramma plaats, verspreid over zeven podia in LantarenVenster, Hotel New York en de nieuwe locatie Kantine Walhalla. Met 24 showcases van aanstormende en veelbelovende jazzartiesten bood het festival een uitgebreid en divers overzicht van jazz in Nederland. Optredens waren er van onder meer: New Rotterdam Jazz Orchestra, Amstel Big Band, Talking Cows, The Jazzinvaders, Maria Mendes Quintet, Bruut! en Floriaan Wempe Kwartet. Bijzonder was het optreden van het Willem Breuker Kollektief, waarna de weduwe van Willem Breuker, Olga Zuiderhoek, de rechten van de bladmuziek van zijn werken overhandigde aan Donemus.

Partners
De Jazzdag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en is een initiatief van Buma Cultuur en Stichting JazzNL.
Partners van de Jazzdag zijn; Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur, LantarenVenster, Muziek Centrum Nederland, Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb), Sena, Arrow Jazz FM, Jazzism, Radio 6 / NTR, North Sea Round Town, Rotterdam Festivals en WG Theater Techniek.

www.jazzdag.nl