Extince komt 7 december terug. Toch?

15-11-2007 @ 10:07

"Na vier jaar eindelijk een compleet nieuw album."
Als er iemand kan claimen dat hij de weg heeft geplaveid voor de huidige golf succesvolle Nederlandstalige rappers, dan is dat Extince wel. De scherpe, grappige, speels arrogante maar bovenal bijzonder taalvaardige mc is een pionier die sinds 1995 de favorieten-lijstjes van Nederlandstalige Hiphop-fans domineert. Niet alleen ligt zijn muziek lekker in het oor, qua rijmtechniek en frisse woordspelingen staat de Prins Extince op eenzame hoogte. Nummers als o.a. ‘Spraakwater’, ‘Viervoeters’ en ‘Kaal of Kammen’ staan gebeiteld in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Geen enkele Nederlandstalige rapper heeft nummers gemaakt die als klassiekers te boek staan onder kenners en daarnaast moeiteloos worden meegerapt door fans, van alle leeftijden, die verder weinig tot geen Hiphop luisteren. Genre-overschrijdend pionierswerk dat vraagt om een vervolg.
Zo gezegd, zo gedaan. 7 december ligt Extince zijn nieuwste album, ‘Toch?’, in de winkels. De albumtitel is natuurlijk Ex zijn favoriete stopwoordje, maar situaties waarin iemand hem herkent en zegt “Jij bent toch die bekende rapper?”, waarna diegene direct gecorrigeerd wordt door een omstander met de als vanzelfsprekend uitgesproken woorden “Extince toch?” bleven kleven en inspireerden. In 2005 kwam de verzamelaar ‘De Avonturen van de Exter-O-Naldus’ uit, maar het laatste echte album, 2e Jeugd, dateert alweer van 2003. In de vier jaar tussen ‘2e Jeugd’ en ‘Toch?’ heeft Ex natuurlijk niet stilgezeten, toch kwam de muziek geregeld op de tweede plaats. "Ik ben er fulltime mee bezig, in de zin van: ik heb geen andere job ernaast. Maar ik ben niet dagelijks van 8 tot 5 bezig met muziek," stelt de mc. “Het is ook wel eens leuk om te genieten van m’n gewone leven, gewoon Peter Kops en niet Extince. Zodra ik de smaak te pakken heb om een album te maken dan ga ik daar dan weer helemaal in op." Het resultaat van deze laatste creatieve cyclus is een twaalftal tracks waarvan het leeuwendeel leunt op Extince zijn bragadocious flows, van rijmvernuft en zelfvertrouwen overlopende grootspraak. Een handelsmerk waar je niet alleen trots op bent, maar ook gerust over mag opscheppen.
Naast de gebruikelijke lading grootheidswaan verkent Extince ook onverkende paden, hij heeft zoals op eerdere albums al bleek namelijk ook een rustige, serieuze kant. In ‘Witte Piet’ vertelt Ex het verhaal van een oude vriend die een traject van zelfvernietiging afliep. Van van school gestuurd worden en stranden in kutbaantjes, naar werkloos wegkwijnen met een uitkering en een overstap van overmatig softdrugs-gebruik naar verdrinken in een hopeloze harddrugs-verslaging. ‘En Zo Geschiedde’ is een terugblik op de periode tussen Ex zijn prille begin als gedreven Engelstalige mc en het startschot van zijn Nederlandstalig succes, Spraakwater. Gerijpte herinneringen van Nederland’s raptrots. ‘Ken Je Frank?’ is een typisch voorbeeld van Extince zijn recht-toe-recht-aan aanpak van “gewoon rappen”, nette beat en strakke rijms, doorvlochten met de ervaringen van een mc die vastzit in de draaikolk na de overgang van bekende rapper naar bekende Nederlander.
De eerste single van Toch? wordt ‘Repper-De-Klep’, de titel herken je van Danny Boy’s gelijknamige rapnummer uit 1980, de energieke, up-tempo track is echter allesbehalve een cover. Maar dat hoor je zelf wel, je weet toch. Zet je verder schrap voor een nieuwe possecut in de lijn van Zoete Inval, Zoute Uitval en Zure Overval. Ditmaal met een nieuwe lichting Nederlandstalig talent, de titel (N.L.) Nieuwe Lichting spreekt dan ook boekdelen. Producties zijn van de hand van Soulsearchin', Presto, Dr. Moon, Terilekst, Y'skid, Bugi (Duitse producer), Daze en D-Lux.
Kees de Koning, platenbaas van Top Notch, bracht elk album van Extince uit en is natuurlijk zeer verheugd over dit nieuwe hoofdstuk in de langlopende samenwerking. “Ik ben heel blij dat dit ongelofelijke, vruchtbare Top Notch jaar wordt afgesloten met een album van Extince, toch wel een soort beschermengel van het label,” aldus een trotse Kees. “Het is een klein wonder, een soort komeet van Halley die eens in de drie à vier jaar langsvliegt, waarna niets meer hetzelfde is.”
(top notch/pias)