Winnaars Marconi Awards 2007

07-09-2007 @ 09:50

Tijdens het 17e Nationaal Omroep Congres in Spant Bussum zijn 6 september de Marconi Awards uitgereikt. Dit is naast de Radioring één van de belangrijkste radioprijzen van Nederland. Dit jaar wordt de Marconi Award, geen publieksprijs, voor de 12e keer uitgereikt. Een vakjury heeft ook dit jaar weer de keuze gemaakt. Dit jaar was 3FM de grote winnaar die bijna alle prijzen in de wacht sleepte.
Uit de beste Nederlandse radioprogramma’s en -personen van het seizoen september 2006 tot en met augustus 2007 zijn de volgende winnaars gekozen:

Innovatie Award: V-Radio (Veronica Radioschool)
Genomineerd waren ook: Freakn8 (3FM) en Radio Digitaal (Talpa Media)

Beste Zender: 3FM
Genomineerd waren ook: Q-music en Radio Veronica

Aanstormend Talent: Domien Verschuuren (3 FM)
Genomineerd waren ook: Annemieke Schollaardt (TROS / 3FM) en Lex Gaarthuis (100%NL)

Beste Presentator: Giel Beelen (VARA, 3FM)
Genomineerd waren ook: Bart van Leeuwen (Radio Veronica) en Bas van Werven (BNR Nieuwsradio)

Beste Programma: Giel (VARA, 3FM)
Genomineerd waren ook: Evers staat op (Radio 538) en Met Michiel (NPS, 3FM)

Juryrapport
"3FM is niet alleen innovatief maar laat de luisteraar geloven dat er onder de makers een enorme vrijheid heerst die in het huidige landschap uniek mag worden genoemd."

Over het programma Giel en over DJ Giel Beelen schrijft de jury: "Het is moeilijk om aan te geven waar de verschillen zitten tussen de DJ Giel en zijn programma Giel, en in dat minimale onderscheid zit waarschijnlijk ook het geheim van het succes van de ochtendshow op 3FM. Als geen ander weet Giel Beelen een programma neer te zetten dat volledig is doorbloed met zijn persoonlijkheid. Niet gehinderd door het veelgebruikte en populaire standaard idee voor een ochtendprogramma op een muziekzender ontwierp hij in 2004 zijn eigen format; een programma met zichzelf en de luisteraars in de hoofdrol. Na 3 jaar eigenwijs en consequent doorzetten is ´Giel´ één van de bestbeluisterde ochtendshows met een trouwe en groeiende aanhang, en mag het programma een verrijking voor de Nederlandse radio worden genoemd."

Marconi Oeuvre Award voor Ferry Maat
Enkele weken geleden werd al bekend dat Marconi Oeuvre Award dit jaar naar Ferry Maat ging, DJ bij Radio Veronica. De 60-jarige DJ viert dit jaar tevens zijn 35-jarig jubileum met het programma De Soulshow. Vorig jaar ging de Oeuvre Award nog naar Wessel van Diepen bij Radio 538, in 2005 naar Rob Stenders en drie jaar geleden naar Tom Mulder, toen DJ bij Radio 10 Gold.
Ferry Maat blijft overigens nog een tijdje radio maken bij Veronica. Onlangs heeft Maat zijn contract nog opengebroken. Hij heeft het nog steeds naar zijn zin. ,,Veronica en ik zijn erg gelukkig met elkaar. Wegens het succes van mijn huidige programma’s, De Soulshow en Maat in de middag, is mijn contract onlangs zelfs opengebroken tot 2010. Aan stoppen denk ik niet. Ik vind dit spelletje nog veel te leuk.’’

Endemol Nederland is Mediabedrijf van het Jaar
Endemol Nederland is verkozen tot Mediabedrijf van het Jaar 2007. Ook RTV Oost en Tuvalu Media waren genomineerd en mochten zich middels een filmpje aan het aanwezige publiek presenteren. De congresbezoekers hebben via een live stemming de nummer één aangewezen. Het is de zevende keer dat deze door de gemeente Hilversum ondersteunde prijs wordt uitgereikt.

De jury
De jury bestond dit jaar uit: Arjan Snijders (AVRO, juryvoorzitter), Daniël Dekker (TROS), Jeroen Kijk in de Vegte (CAZ), Astrid de Jong (VARA), Florent Luyckx (3FM), Uunco Cerfontaine (Sky Radio), Rob van Someren (Radio Veronica), Paul van Gessel (BNR Nieuwsradio), Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine), Jasper de Vries (Q-Music).
bron: www.radio.nl