Ondanks slijm in de wangen geen Marilyn Manson en Linkin Park

21-05-2007 @ 18:49

Welke Pinkpopacts zien we terug op 3VOOR12 van de VPRO?
Jaarlijks krijgt de VPRO veel mailtjes rond de grote festivals van bezoekers met vragen over welke concerten wel of niet op 3VOOR12 of 3FM zijn terug te vinden. Welke platenmaatschappijen steken  een stokje voor het opnemen van hun acts op Pinkpop en welke bands zien daar zelf geen heil in.  Hein Fokker, de man van de mediacontracten, kreeg tot dusverre twee 'no go's': Linkin Park en  Marilyn Manson.

Marilyn Manson op Lowlands 2005
"Unfortunately I have been given the "no go" from our in-house marketing staff. Sorry I can't be of more help, but it looks like we won't be able to include Linkin Park in the live broadcast," was het hele antwoord van platenmaatschappij Warner, Burbank op het verzoek om de komende show op Pinkpop op te mogen nemen voor televisie, radio en internet. Tot nog toe kreeg Hein Fokker, de man die de zogenaamde clearances regelt, twee keer 'nee' te horen: Linkin Park dus en van Marilyn Mason. Het is de week voor Pinkpop vaste prik voor Fokker: "Ik kijk naar mijn computerscherm en wacht op antwoord van Jan en alleman."
Beide weigeringen om de concerten te laten opnemen, zijn afkomstig van grote internationale platenmaatschappijen. Fokker: "Universal Nederland doet heel erg zijn best ons te helpen. Het ziet er naar uit dat Scissor Sisters, The Fratellis en Wolfmother wel opgenomen gaan worden., maar met Manson lukte het echt niet. Hij doet nooit iets met de media. Dat is bekend."
Soms zijn artiesten er juist erg gebrand op dat een concert wordt opgenomen. Zo wist The Prodigy twee jaar geleden al vooraf dat er twee nummers van hun Pinkpopshow op een DVD zouden verschijnen. Nu is het Dave Matthews Band die na afloop al het ruwe materiaal tot zijn beschikking wil hebben. Fokker: "Daar moet je natuurlijk wel over onderhandelen, want die Amerikanen denken altijd dat alles gratis is." En zo kan er ook nog wel eens een dealtje gemaakt worden: "Muse wil eigenlijk niet opgenomen worden, maar wil wel onze videoapparatuur gebruiken. Voor wat hoort wat en dus zijn we nu in samenspraak met Mojo een goede deal te maken."

lees verder op de website van VPRO's 3 voor 12