NIEUWE EXPORTINITIATIEVEN NEDERLANDSE MUZIEK

10-05-2007 @ 17:09

Speciale acties in Frankrijk, Engeland, Duitsland en Spanje     
De komende maanden ondersteunt musicXport.nl, een project van Buma Cultuur en het Nationaal Pop Instituut (NPI), een aantal bijzondere initiatieven waarmee Nederlandse muziek in het buitenland in de kijker gespeeld wordt. Zo toert een dance-package door Europa, spelen zZz en Textures op een showcase-festival in Engeland en vindt in Frankrijk een aantal acties plaats die Nederlandse bands onder de aandacht brengen.

Focus On France

Onder de naam Focus On France is een aantal promotieacties op touw gezet voor Nederlandse muziek in Frankrijk. Zo wordt de CD Nouvelle Vague Hollandaise bijgesloten bij het toonaagevende Franse muziektijdschrift Rock & Folk, met nummers van onder andere Alamo Race Track, Gem, Racoon en Johan.
Verder spelen onder andere Within Temptation, Alamo Race Track, Pete Philly & Perquisite, zZz en Zuco 103 op een aantal Franse festivals en besteden Franse radiostations als Le Mouv extra aandacht aan Nederlandse muziek. Op de site van Le Mouv zijn de 21 tracks van de CD te beluisteren (Le Mouv website). Daarnaast is er een speciale MySpace pagina gebouwd (MySpace pagina) en zijn dezelfde tracks te downloaden op het Franse downloadplatform Les Independents.
Op 1 juni 2007 organiseert musicXport.nl een handelsmissie voor relevante Nederlandse ondernemers naar Parijs.

Satellite 31
De laatste jaren is het aantal internationaal vermaarde danceproducers uit Nederland aanzienlijk toegenomen. Artiesten als Fedde le Grand, Mason, Joris Voorn en Shinedoe - allemaal hebben ze laten zien dat Nederland een veelzijdig en kwalitatief hoogstaand aanbod heeft als het op dance aankomt. Electronation ontwikkelde een concept om de rijkdom van onze dancecultuur uit te dragen in het buitenland. Satellite 31 (het nummer staat voor onze landcode) is een serie avonden in verschillende Europese steden, waarop Nederlandse danceproducers in het zonnetje worden gezet.
De avonden worden door musicXport.nl gesubsidieerd en ondersteund.
De openingsavond van de Satellite 31 tour vond plaats in Berlijn tijdens de European Clubnight op 23 maart. In de twee zalen van de Berlijnse VCF club vonden optredens plaats van Mason, Nuno dos Santos, Roel H, Terry Toner, P. van Dongen en Rednose Distrikt.
Meer avonden vinden onder andere plaats tijdens het Sonarfestival in Barcelona op 13 juni, London Calling in London op 29 juni (met optredens van 2000 and One, Joris Voorn, Steve Rachmad, Polder live, GenErik, Terry Toner, Mason en Mason & The Maker live) en op Popkomm in Berlijn (22 september). De grote finale van Satellite 31 vindt plaats tijdens het Amsterdam Dance Event op woensdag 17 oktober met alle optreden artiesten en inclusief alle buitenlandse club promotors.

The Great Escape
De bands zZz en Textures treden op tijdens The Great Escape in de Engelse badplaats Brighton tussen 17 en 19 mei. The Great Escape is één van de belangrijkste showcase festivals van Engeland: de optredens worden ondersteund door musicXport.nl.

Over musicXport.nl
MusicXport.nl is een initiatief van Buma Cultuur en het Nationaal Pop Instituut en wordt ondersteund door de Ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en OCW.