Meer Nederlandse bands dan ooit op internationale popfestivals

26-07-2006 @ 16:03

Van Roskilde in Denemarken tot Sziget in Hongarije, de Nederlandse driekleur wappert fier op de internationale popfestivals deze zomer. Fierder dan ooit zelfs. Dat komt mede door de nieuwe festivalregeling voor Nederlandse bands op internationale festivals, die gefinancierd wordt met een HGIS-subsidie van de Ministeries van Buitenlandse Zaken (BZ) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Deze regeling wordt uitgevoerd door musicXport.nl, het gezamenlijke exportprogramma van Buma Cultuur (voorheen Conamus) en het Nationaal Pop Instituut (NPI).
De festivalregeling is bedoeld om meer Nederlandse bands/DJs op toonaangevende internationale popfestivals te krijgen. Mede dankzij deze regeling is de aanwezigheid van Nederlandse acts onder meer Anouk, zZz, C-Mon & Kypski, Gem en Pete Philly & Perquisite - op grote buitenlandse festivals dit jaar sterker dan ooit.
Het duo zZz is koploper met shows op onder meer Fuji Rock (Japan), Eurockennes (Frankrijk), Benicssim (Spanje), Arezzo Wave (Itali), OppiKoppi (Zuid-Afrika) en Les Mditerranennes (Frankrijk) deze zomer. Programmeurs van deze popfestivals hebben genoemde bands veelal geprogrammeerd naar aanleiding van door hen bijgewoonde optredens op bijvoorbeeld het jaarlijkse Noorderslag weekend in Groningen in januari of het Lowlands festival in augustus. Een overzicht van Nederlandse bands op de internationale festivals staat onder aan dit bericht.
De toelichting over deze festivalregeling is te vinden op www.musicxport.nl