GOUDEN EN ZILVEREN HARPEN EN EXPORTPRIJS UITGEREIKT

07-02-2006 @ 17:17

Muziekorganisatie Conamus heeft maandag 6 februari in Spant! te Bussum de Zilveren en Gouden Harpen 2005 en de Conamus Exportprijs 2005 uitgereikt aan alle winnaars.

De Zilveren Harpen 2005 werden uitgereikt aan het Amsterdamse hiphopduo Pete Philly & Perquisite, de Limburgse zangeres/muzikante/componiste Stevie Ann en de 16-jarige zanger Thomas Berge.
De Gouden Harpen 2005 werden overhandigd aan dj/producer Ferry Maat, cabaretire Brigitte Kaandorp en zanger/tekstdichter/componist Guus Meeuwis. De Gouden en Zilveren Harpen behoren tot de belangrijkste prijzen van de Nederlandse muziek.
De Conamus Exportprijs 2005 ging voor de derde keer in successie naar de gothic rockband Within Temptation.
Tijdens het Harpen Gala, dat gepresenteerd werd door Sjors Frhlich, werden de winnaars tijdens hun optreden begeleid door het geweldige Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker.
Het Harpen Gala, inclusief een sfeerverslag en interviews met de winnaars door Stefan Stasse, wordt vrijdag 10 februari a.s. tussen 19.00 en 21.00uur uitgezonden door Radio 2.
Het Harpen Gala wordt georganiseerd door Conamus, de instantie die binnen en buiten Nederland ondersteuning biedt aan Nederlandse lichte muziek, in samen-werking met Buma, de vereniging van Nederlandse componisten, tekstdichters en muziekuitgevers en Radio 2.
Zowel de Zilveren als de Gouden Harpen worden door een jury van deskundigen toegekend.
De jury voor de Zilveren Harpen bestond dit jaar uit Corn Klijn (TROS), Koen Poolman (Oor), Werner Schlosser (iMediate), Nico Silvius (RADIONL), Henkjan Smits (Talentscout B.V.), Frank Verhallen (directeur Koningstheater Den Bosch) en Willem van Zeeland (Nationaal Popinstituut). Juryvoorzitter was Sieb Kroeske (MEGA Media).

De jury voor de Gouden Harpen bestond dit jaar uit Cor Bakker, Lisa Boray, Danil Dekker (TROS), Han Kooreneef, Gert van Veen (Release Magazine) en Kick van der Veer (AVRO). Voorzitter van de jury was Willem van Beusekom (NPS).
De Zilveren Harp is een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende scheppende en/of uitvoerende kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse muziek. De Zilveren Harp werd in 1969 voor het eerst uitgereikt. Bekende winnaars uit het recente verleden zijn onder meer Within Temptation, Tashas World, Ali B., Kasper van Kooten, Alain Clark en The Sheer.
Voor de Gouden Harp komen personen in aanmerking die zich gedurende hun carrire op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. De prijs werd voor het eerst in 1962 uitgereikt. Bekende namen uit het recente verleden die een Gouden Harp in ontvangst mochten nemen zijn onder meer Frans Bauer, Trijntje Oosterhuis, Lenette van Dongen, Jan Akkerman en Friso Wiegersma.
De Conamus Exportprijs wordt jaarlijks door het bestuur van Conamus toegekend aan een muzikale productie, vastgelegd op geluidsdrager c/q beeldgeluidsdrager, waarvan in een aaneensluitende periode van twaalf maanden buiten Nederland meer exemplaren zijn verkocht dan van vergelijkbare andere. In de telling zijn zowel albums, singles als tracks op verzamelalbums inbegrepen.

Conamus kondigde tijdens het Harpen Gala eveneens aan voortaan door het leven te gaan als Buma Cultuur (zie aparte berichtgeving hierover)