Buma NL Awards 2022

10-10-2022 @ 21:21

Mart Hoogkamer en Donnie hebben beiden twee Buma NL Awards binnengesleept. Donnie schreef samen met René Froger de Meest Succesvolle Single op zijn naam met Bon Gepakt. Mart en Donnie zijn gezamenlijk winnaar in de categorie Meest Succesvolle Kroeghit met hun nummer Bieber van de kroeg. In de categorie Beste Live Show ging Mart Hoogkamer andermaal met een prijs naar huis. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens Buma NL in TivoliVredenburg.

De focus van Buma NL lag dit jaar volledig op het Hollandse genre, waarmee het evenement terugkeerde naar de basis waarmee het dertien jaar geleden begon. In de categorie Beste Producer werd Arno Krabman in het zonnetje gezet. De Industry Award, voor de persoon die gedurende een langere periode een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Hollandse muziekcultuur, kwam in handen van Adrie van den Berk. De oeuvreprijs Hollandse Meester, bestemd voor een componist/tekstschrijver met een respectabele staat van dienst, werd uitgereikt aan Ad Kraamer.

Ons Moeder Zeej Nog van Jan Biggel kwam als Grootste feesthit uit de bus. Het album Heerlijke Zwoele Nacht van Django Wagner werd het Meest succesvolle album en Senna mag zich het Grootste Talent noemen.

Naast de artiesten werden ook de verantwoordelijke componisten en tekstschrijvers geëerd met een Buma NL Award. Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: "Het mooie van de winnaars van Buma NL Awards is, is dat ze vaak door een behoorlijk deel van het land met de nek aan worden gekeken. Maar neem van mij aan: een dikke hit schrijven in het Hollandse genre vergt net zoveel vakmanschap als het schrijven van een liedje in ieder ander genre. We kunnen trots zijn op wat deze componisten presteerden."

De Buma NL Award is de belangrijkste onderscheiding binnen de Nederlandstalige muziekcultuur. De prijzen werden dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. De nominaties voor de Buma NL Awards worden bepaald op basis van de verkoop-, download- en streaminggegevens.

Over Buma NL
Buma NL is hét platform voor professionals die actief zijn in de wereld van de Nederlandstalige muziek. Een jaarlijks terugkerend evenement met interactieve panels, discussies, masterclasses en de Buma NL Awards. Buma NL is een initiatief van Buma Cultuur en Buma/Stemra.