1Twente Enschede beste lokale omroep van 2019

15-06-2019 @ 14:12

1Twente Enschede is uitgeroepen tot de beste lokale omroep van 2019. Dat werd bekendgemaakt tijdens de Lokale Media Awards, de jaarlijkse prijzen voor de lokale omroepen. De uitreiking vond plaats in Hilversum bij Beeld & Geluid. Het is de derde keer dat de Enschedese omroep de prijs voor beste lokale omroep wint; ook in 2011 en 2012 was dat het geval.

De winst van 1Twente is volgens de vakjury een beloning voor de wijze waarop de omroep lokale journalistiek bedrijft. Daarbij wees de jury onder meer op het maatschappelijke profiel, de originele invalshoeken en het innovatieve karakter.

In de categorie ‘Innovatie’ ging 1Twente Enschede er ook met de eer vandoor. De omroep kreeg de prijs voor het project ‘Ik teken voor 80’, waarin 1Twente intensief samenwerkte met gemeente en inwoners, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. 'Bij "Ik teken voor 80', aldus het juryrapport, zorgde 1Twente Enschede er op journalitstieke wijze voor dat de inwoners van de stad weer meer vertrouwen in de lokale politiek kregen en daadwerkelijk gingen stemmen. Dat raakt de kern waarvoor lokale journalistiek bedoeld is!'

Mick Smits van RTV Purmerend werd verkozen tot Presentatietalent.

In de categorie ‘Audio’ pakte ZFM Zoetermeer de prijs, terwijl Omroep Venlo de categorie ‘Video’ won. DTV Nieuws kreeg de prijs in de categorie ‘Nieuws’ voor het verslag van het dodelijke ongeval met de Stint in Oss.

Vakjury

De nominaties en winnaars van de Lokale Media Awards zijn bepaald door een onafhankelijke vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Timo Kamst (opleidingscoördinator NPO Campus), Jurre Bosman (directeur NPO Audio), Sieb Kroeske (docent Radiomanagement bij de hogeschool Inholland), Ton Verlind (journalist en mediaconsultant) en Loek Mentink (eindredacteur Endemol Shine Nederland). De award voor Omroep van het Jaar werd mede beoordeeld door afgevaardigden van de winnende lokale omroepen van de vorige editie: OPEN Rotterdam en REGIO8.

Voortbestaan 1Twente Enschede
Saillant detail tijdens de uitreiking is dat ook kenbaar werd gemaakt door vertegenwooridgers van 1Twente Enschede dat de lokale omroep mogelijk over 2 maanden niet meer bestaat vanwege de wankele financiele positie en het uitblijven van voldoende financiele steun.
Onlangs gaf de omroep aan dat, wanneer er voor 1 juni geen voldoende financiering zou zijn, de omroep failliet gaat.
Door een extra opdracht van de gemeente heeft de omroep echter een maand extra de tijd om iets te bewerkstelligen. Wat er daarna gaat gebeuren met 1Twente, is onzeker.

bron: NLPO, Radiofreak, RTV Oost, 1TwenteEnschede