21-02-2019 @ 19:56
MOJO heeft vandaag het Plastic Pact NL van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat medeondertekend. Dit nieuwe samenwerkingsinitiatief van plastic producerende en plastic toepassende bedrijven zet zich in om de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen en om de circulaire economie en recycling te vergroten. De partijen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen afval en zorgen ervoor dat grondstoffen effectief gerecycled en verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten.
MOJO zegt samen met de concertzalen Ziggo Dome en AFAS Live toe dit jaar afscheid te nemen van plastic van fossiele grondstoffen voor gebruik in de horeca. Denk hierbij aan de drinkbekers, bordjes, bakjes, bestek, rietjes en dergelijke. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biobased materialen. Ook is afgesproken dat alle biobased drinkbekers gerecycled worden en dat andere disposables (eenmalig te gebruiken wegwerpverpakkingen) die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare materialen worden gecomposteerd samen met de voedselresten. Hiermee vervangen we jaarlijks 10 miljoen bekers voor een duurzaam hernieuwbare biobased drinkbeker en besparen we ruim 80.000kg traditioneel op fossiele grondstof gebaseerd plastic.
Veertien jaar geleden introduceerde MOJO tijdens Lowlands de biobased PLA beker. PLA is een hernieuwbare plantaardige grondstof die wordt gemaakt van mais of suikerbiet. De beker ziet er uit als traditioneel plastic maar is van biomassa gemaakt en heeft een lagere CO2 belasting. Na Lowlands volgde Down The Rabbit Hole en de outdoor shows zoals de concerten in het Goffertpark. Zeven jaar geleden zijn op die evenementen de plastic bordjes, bestek, rietjes en andere verpakkingsmaterialen voor de horeca vervangen door biobased disposables. MOJO gaat dit nu doorvoeren op Pinkpop, North Sea Jazz, Down The Rabbit Hole, Lowlands, Stadspark Live en WOO HAH!, alle outdoorshows en dankzij de samenwerking met de Ziggo Dome en AFAS Live geldt dat ook voor het overgrote deel van haar andere concerten. Komend jaar wordt er met andere concertlocaties en organisatoren gesproken of ze interesse hebben om zich hierbij aan te sluiten.
Op alle evenementen worden de biobased drinkbekers gescheiden ingezameld en gesorteerd, waardoor ze gerecycled kunnen worden. Dit gebeurt zoveel mogelijk op de locatie zelf. De biobased drinkbeker van PLA kan nog niet industrieel gesorteerd en verwerkt worden door de afvalverwerkende industrie. Daarom ontwikkelt MOJO een beker sorteer installatie. De verwachting is dat hiermee tot 90% van de bekers kunnen worden ingezameld en zo gerecycled kunnen worden. Het restant van de biobased drinkbekers wordt samen met de overige biobased fooddisposables van de horeca gecomposteerd. Tijdens de zomer van 2019 worden er op Down The Rabbit Hole en Lowlands pilots uitgevoerd met het composteren van biobased fooddisposables. Bij de overige concerten en festivals wordt onderzoek gedaan naar de hoeveelheid biobased fooddisposables en de verwerkbaarheid ervan.
Ruben Brouwer, directeur MOJO: “Ieder jaar bezoeken zo’n anderhalf miljoen muziekliefhebbers onze evenementen. Dat we nu voor onze horeca disposables biobased materialen kunnen gebruiken, en die zelf weer recyclen of composteren is een enorme stap in het duurzamer produceren van onze evenementen. We streven naar écht plasticvrije evenementen, en hiermee hebben we de ultieme oplossing om het gebruik van traditionele fossiele plastics te verminderen.”
De Ziggo Dome en AFAS Live wilden ook al langer van fossiele plastics af en zien in de biobased materialen een goed alternatief. De omschakeling van de gewone plastic beker naar de PLA beker gaat enige tijd duren.
Ronald Fiolet, operationeel directeur van de Ziggo Dome:"Meer dan een miljoen mensen genieten jaarlijks van de concerten in de Ziggo Dome. Een duurzame bedrijfsvoering vinden wij vanzelfsprekend. Een mooi voorbeeld is onze ondergrondse warmte- en koudeopslag. Een biobased beker hoort daar ook zeker bij en we gaan hier komend jaar mee aan de slag”.
“Mooi om te zien dat de nieuwe bekers gemaakt worden van biobased materialen én dat ze ook weer volledig recyclebaar afbreekbaar zijn. Op deze manier proberen we als AFAS Live niet alleen bij te dragen aan een onvergetelijke avond uit met een heerlijk drankje, maar ook aan een groener en duurzamer milieu.’’ aldus Birgitte de Winter, directeur van AFAS Live.