Amsterdamse muziekwinkel Record Palace 30 jaar

23-07-2018 @ 13:45

De Amsterdamse muziekwinkel Record Palace, schuin tegenover Paradiso bestaat in september 2018 dertig jaar. Deze mijlpaal wordt op 7 september in Paradiso gevierd. Een aantal van de vele muzikanten die vaak in de winkel komen, zullen dan speciale optredens verzorgen.

Record Palace opende in 1988 in een voormalige stomerij zijn deuren. De zaak werd toen gerund door de Amerikaanse Belg Joe Schwab, eigenaar van The Collector in Brussel en Jan van Dorsten. Een paar jaar later hield mede-eigenaar Joe Schwab (inmiddels al weer een aantal jaar geleden overleden) het voor gezien. Record Palace werd een éénmanszaak onder leiding van muziekveteraan Jan van Dorsten, die toen al een heel leven in de muziek achter de rug had. Begonnen als roadie van de Delftse band Tee-Set ging hij later werken als barman en DJ in hun discotheek Belle Amie, in Scheveningen. Later begon hij vinyl te verkopen op diverse muziekbeurzen. Hier kwam hij Joe Schwab tegen, die graag een muziekwinkel in Nederland wilde beginnen.

Door de ligging van Record Palace tegenover Paradiso komen veel artiesten die daar optreden de winkel bezoeken. Een hele wand vol gesigneerde albums is hier het bewijs van. Veel van die muzikanten zijn regelmatig terugkerende klanten geworden. Zoals Paul Weller, Jello Biafra, Billy Corgan (Smashing Pumpkins) en de Brazilliaan Ed Motta. Of filmregisseur Tarantino in de jaren '90. Henry Rollins schreef ooit: ”I have never been able to leave this place without amazing records.” De hiphopper The Alchemist vindt er voortdurend te gekke samples die hem vaak aangeraden worden door Jan van Dorsten: “Stores are curated by their owners”. Daarom komt hij er telkens weer.

30 Jaar Record Palace, vrijdag 7 september, Paradiso, Kleine Zaal

Nederlandse muzikanten die vaak in de winkel komen, zullen deze avond met iets speciaals komen.

Polle Eduard, Michel van Dijk, Ferdinand Bakker
Veteranen uit de Nederpop. Denk dan aan bands als Tee-Set, After Tea, Alquin, Meteors. Ze staan nog steeds op het podium, o.a. op de nostalgische avonden van Johan Derksen

Silver Surfering Rudeboy en Phantom Frank
Rudeboy is het meest bekend van de Urban Dance Squad.7 September speelt hij samen met gitarist Phantom Frank (ex Treble Spankers) uit Nederlands meest bekende surfband The Phantom Four.

Max Meser & band
Werkt vaak in Record Palace. Hij tourde al eens met Paul Weller en zijn manager is Phil Tilli (gitarist van Moke). Zijn veelgeprezen debuutalbum ‘Change’ dateert uit 2016.

Tim Knol
Groot en toegewijd vinylverzamelaar. Naast zijn optredens als singer-songwriter heeft hij een eigen muzieklabel, Tender Records, dat alleen maar vinyl uitbrengt.

Dirk Polak
Kunstenaar Dirk Polak is het meest bekend als zanger van de Amsterdamse groep Mecano Unltd. 7 September neemt hij een aantal bevriende muzikanten mee om iets moois te doen.

Inlichtingen: Oscar Smit (olam@dds.nl / 0623053909)

Record Palace: Weteringschans 33A, Amsterdam. 020-6223904/ info@record-palace.com

www.facebook.com/RecordPalaceAmsterdam/