Nieuw album van Susanne Alt met meer dan 30 gastmuzikanten

22-02-2016 @ 12:55

Meer dan 30 gastmuzikanten uit binnen- en buitenland! Muzikanten die eerder werkten met James Brown, Earth, Wind & Fire, Tower Of Power, The S.O.S. Band… Een enorm project, maar de Amsterdamse saxofoniste Susanne Alt flikte het. Haar nieuwe album SAXIFY, door Alt zelf geproduceerd, verschijnt op 18 maart op luxe 180-grams vinyl (dubbel LP met gratis downloadcard), en in een zeer beperkte oplage ook op CD.

De eerste single ‘Saxify’, met o.m. Lorrèn (vocals), Fred Wesley (trombone) en Bruno Speight (gitaar), is inmiddels verkrijgbaar op 7” vinyl en te downloaden via de downloadplatforms. De 7” heeft als B-kant de track ‘Throwback’, met lead vocals van Fred Wesley.

Luister hier naar de single ‘Saxify

Wie aan de funk denkt, de hele funk, niets anders dan de funk, die denkt aan de bas. Met het accent op de één. Die denkt aan gekke hoedjes, kleurige kleren en dansen tot er geen morgen meer is.
Maar de funk is meer dan de bas. De funk is ook koper en hout, kleppen en ventielen. Van alt tot tenor, geblazen en geschoven. Vaak kort, stotend, explosief. Het vuur oppokend, de sfeer bepalend. Maar ’t mag ook lang, heeeeel laaaaang, diep. En los. He-le-maal los.
Er zijn een paar toetsstenen als ’t gaat om toeters in de funk. De sectie die James Brown in zijn rug dekte aan het begin van de jaren '70. De opstelling van Tower Of Power, in het midden van de seventies. En de Phenix Horns, het juichende koper van Earth, Wind & Fire, eind jaren '70 tot in de jaren '80. En de Horny Horns, de bende blazers die de gekte van Clinton in melodieuze banen probeerde te leiden. Het heette funk, de jazz was nooit ver weg.
Van het gegrom en gekreun tussen riet en ventiel, daar houdt Susanne Alt dus heel erg van. De funk uit de jaren '70 en '80 was bepalend voor de muziek die ze zelf maakt. Dat hoor je meteen, daar doet niemand moeilijk over. Zoals ook niemand er van zal opkijken dat op Saxify, Susanne’s nieuwe album, een pak Funkhelden meedoet met een verleden in de al eerder genoemde bands. Fred Wesley bijvoorbeeld. Een levende legende, die bij James Brown speelde, bij George Clinton, bij Maceo Parker. En met wie Susanne eerder het genoegen heeft te mogen samen spelen. En nu dus weer. Want als je de God van de Schuiftrombone op je album kunt hebben, met je ’t niet laten. Gary Winters, die flugelhorn speelt, is een bekende van Oom Fred. En Scott Mayo saxte bij Earth, Wind & Fire. Dat kan niet fout, en dat gaat het dus ook niet.
En dan is er Susanne zelf natuurlijk nog. Op Saxify zijn veel mensen te gast, van Gotcha!’s Ten tot de zoon van George Clinton tot leden van The S.O.S. Band (want dikke synths zijn okay!), maar als Susanne losgaat op haar altsax (want wat wil je met zo’n achternaam), wordt direct duidelijk dat dit hààr album is. Met producties, sferen en geluiden die ze zelf heeft bepaald, die bepalend waren voor haar.
Is het retro? Nou en of. Want vroeger, toen werd er toch een pak geweldige muziek gemaakt. Die zou je anno nu ook nog moeten kunnen horen. Vandaar. (Guuz Hoogaerts)

SUSANNE ALT
Susanne Alt leerde al op zeer jonge leeftijd van haar ouders, beiden muziekdocent, piano en gitaar spelen. Op 12-jarige leeftijd kwam ze in aanraking met haar grote liefde: de saxofoon. In haar jeugd won ze diverse prijzen, waaronder de prestigieuze “International Siemens Award For Young Jazz Talent” in 1996. Na diverse studies in Nederland (Conservatorium van Amsterdam) en Duitsland (Universität der Künste in Berlijn) en heel veel live concerten, werd ze in 2004 beloond met een finaleplaats in de “Dutch Jazz Competition”. Behalve met haar eigen band speelt Susanne ook regelmatig met DJ’s (o.a. Wicked Jazz Sounds, DJ Maestro, Roog). Naar aanleiding van de samenwerking met Fred Wesley op Susanne’s album "On Track" (2009) tourde ze met Fred Wesley & The New J.B.'s in Nederland en Frankrijk. Ook was Susanne meerdere keren te gast op het podium bij George Clinton & Parliament Funkadelic.
Eerder verschenen de albums ‘Nocturne’ (2004), ‘Delight’ (2007), ‘On Track’ (2009), live-album ‘Live at Bimhuis’ (2011) en ‘How to kiss’ (2012). 

Muzikanten op 'Saxify': Mavis Acquah (Hardsoul), Odei AL-Magut, Susanne Alt, E1 Ten (Gotcha!), Bianca Boom, Rodney "Skeet" Curtis (P-Funk Allstars, Maceo Parker), Hans Dulfer, Ewald Ebing, Lex Empress (Sensation White, Sven van Hees), Laura Fuchs, Glenn Gaddum jr (Sven Hammond), Robert Glass, Michael Hampton (Parliament Funkadelic), Daan Herweg, Jerôme Hol, James Hurt (Abbey Lincoln, DJ Logic), Roeland Jacobs, Lars Karakusevic, Juri Küfner, Paul van Kessel, Femke Krone, Berenice van Leer (Kraak & Smaak, Wicked Jazz Sounds), Tracey Lewis (Parliament Funkadelic), Lorrèn, Scott Mayo (Earth, Wind & Fire, Sergio Mendes), Tomás Merlo Pascual, Michael "Clip" Payne (Parliament Funkadelic), Jordan Scannella (Jorscan, Tortured Soul), Stefan Schmid (Zuco 103), Roger Smith (Tower Of Power), Federico Solazzo, Bruno Speight (The S.O.S. Band, Maceo Parker), Jamal Thomas (The S.O.S. Band, Maceo Parker), Sara Lee Vos, Reggie Ward (The S.O.S. Band, Fred Wesley & The New J.B.'s), Fred Wesley (James Brown, Ike & Tina Turner, Parliament Funkadelic), Gary Winters (Bootsy Collins, Fred Wesley & The New J.B.'s).

http://www.susannealt.com/

https://www.facebook.com/susannealtofficial