Exportwaarde Nederlandse populaire muziek blijft stijgen

16-01-2016 @ 19:22

Nederlandse muzikanten verdienden in 2014 ruim 186,6 miljoen euro in het buitenland. Een stijging van 17,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het gaat om de economische waarde.

Sinds het eerste onderzoek naar de exportwaarde van Hollandse muziek in 2004 neemt het over de grens bij elkaar gespeelde bedrag elk jaar toe. De laatste vijf jaar is de waarde verdrievoudigd, vooral met dank aan het internationale succes van Nederlandse dj's.

Buma Cultuur presenteert zaterdag tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen de resultaten van het meest recente onderzoek naar de exportwaarde van Nederlandse populaire muziek.

Van de 186,6 miljoen euro komt ongeveer 75 procent voor rekening van de dance. Dj R3hab was in 2014 van alle Nederlanders het meest actief over de landsgrenzen, met 167 optredens in het buitenland. Op de voet gevolgd door dj Martin Garrix.

André Rieu blijft koploper in de categorie populair-klassiek, en in de pop-rock-metal hoek staan de bands Birth of Joy, Rapalje en Within Temptation internationaal vooraan.

bron: AD, Buma Cultuur