Buma Cultuur meldt: Zilveren Harp en Exportprijs Buma verdwijnen

17-02-2014 @ 16:15

De Zilveren Harp en Exportprijs verdwijnen. Buma Cultuur meldt dat het komende Harpengala in een nieuw jasje wordt gestoken. De Gouden Harp blijft bestaan. Buma Cultuur wil componisten en tekstdichters weer centraal zetten tijdens de Buma Awards, zoals het Harpengala voortaan heet.

"De leden van Buma zijn componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. De Harpen en Exportprijzen werden in het verleden nog wel eens gewonnen door artiesten die niet ook de componist waren", licht directeur Frank Helmink toe. "We vinden dat onze Buma Awards weer terecht moeten komen waar ze horen: bij de componisten en tekstdichters. En daarbij past ook een nieuwe naam."

De Zilveren Harp, die in 1969 voor het eerst werd uitgereikt, was een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. 

De Exportprijs, een onderscheiding voor een internationaal succesvolle Nederlandse artiest, ging de afgelopen jaren onder meer naar André Rieu en Within Temptation.

De Gouden Harp, die sinds 1962 wordt uitgereikt, blijft wel bestaan. De oeuvreprijs krijgt wel een andere invulling. "De Harp is al jaren een belangrijke prijs en we zullen jaarlijks een Buma Gouden Harp blijven uitreiken aan een persoon die veel heeft betekend voor de Nederlandse muziek", aldus Frank Helmink.

Tijdens de eerste Buma Awards worden ook een aantal nieuwe prijzen uitgereikt. Zo komt er een Lennaert Nijgh Award voor de beste tekstdichter, een prijs voor de componisten achter de muziek van een Nederlandse bioscoopfilm en wordt een Lifetime Achievement Award uitgereikt aan een Buma-componist die uitzonderlijk en langdurig heeft gepresteerd.

Ook worden prijzen uitgereikt aan de best verkochte en meest gedraaide nationale en internationale Nederlandse liedjes. In totaal worden en tijdens het eerste awardgala, dat op 18 maart plaatsvindt, zes prijzen uitgereikt.

bron: novum