Lowlands: The School of Life

20-06-2014 @ 22:15

Dit jaar voor het eerst op Lowlands: The School of Life. Bij The School of Life staan alledaagse vragen centraal, van filosofie tot literatuur en van psychologie tot kunst. Inspirerende sprekers helpen de festivalgangers het leven op andere manieren te bekijken om het zo te verbeteren, verdiepen, verrijken en gewoon wat mooier te maken.

Er is weinig dat een mens net zo uitzinnig van geluk als ziek van ellende kan maken als de liefde. Maar is deze liefde het ook echt waard? Hebben we echt een relatie nodig voor een gelukkig en voldaan leven? Filosoof Jan Drost toont de Lowlanders in ‘Liefde? Maar hoe dan!’ de weg.

Wanneer is iemand een goede vriend en wanneer ben jij zelf een goede vriend? Filosoof Lammert Kamphuis vertelt in ‘Best friends 4 life!’ waar het geheim van een goede vriendschap in schuilt.

Oprichter van de Correspondent en auteur van De Nieuwsfabriek Rob Wijnberg laat de festivalganger in ‘Weer wat nieuws!’ zien hoe hun wereldbeeld door media gevormd wordt. Hij zet hen aan het denken over de plaats van nieuws in hun leven en laat zien hoe dit beter kan.

Techniek neemt steeds meer taken van de mens over. Soms zelfs binnen de grenzen van het lichaam met pacemakers of neurostimulatie. Kunnen we onszelf nog wel met recht mens noemen? En hoe toch om te gaan met al deze techniek?! Techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek licht in ‘Zijn we human after all?!’ een tipje van de sluier.

In 'Waarom ijdelheid goed is' onthult filosoof Frank Meester de ijdelheid als deugd en toont hij hoe deze de wereld tot een betere plek kan maken.

Rutger Bregman van De Correspondent leidt de weg in de zoektocht naar nieuwe grote dromen, en leert de Lowlander in 'Een nieuw luilekkerland' hoe opnieuw utopisch te denken.

De poolkappen smelten, goede manieren zijn verdwenen en degelijke muziek wordt niet meer gemaakt. Filosoof Karim Benammar helpt in 'Hoe je de wereld verandert!' de bezoekers te onderzoeken wat hun drijfveren en inspiraties zijn en hoe ze die het best kunnen inzetten om de wereld tot een betere plek te maken.

Veel moeten, veel willen, overal bij zijn en alles meemaken. Het is wel leuk, alleen gaat het maar door. Hoe stevig overeind te blijven in een leven vol vragen, prikkels, mogelijkheden en keuzes? Schrijver en docent bij The School of Life Jan Wolter Bijleveld gaat met de LL'er op zoek naar de 'Rust in je kop?'.

Bas Haring neemt het in 'Pleidooi voor een onsuccesvol leven' op voor het leven dat er niet toe doet: een leven dat niets in gang heeft gezet, maar wel mooi was om mee te maken. Een ode aan de succesloze mens, die leeft zonder nalatenschap of herinnering; de mens die louter geniet, lummelt en zorgeloos wegzinkt in de vergetelheid.

Bij Stand-up Filosofie beantwoorden drie filosofen, waaronder Denker des Vaderlands René Gude en filosoof-comedian Tim Fransen (winnaar van het Leids Cabaret Festival), op het podium alle denkbare vragen uit het publiek. De presentatie is in handen van Theo Maassen.

Kijk voor meer informatie over het programma van The School of Life op Lowlands op www.lowlands.nl/programma.
Kijk voor meer informatie over The School of Life op www.theschooloflife.com/amsterdam/

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE 15 + 16 + 17 augustus 2014
Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizen
http://www.lowlands.nl/