Nederlanders doen goede zaken op Buma Rotterdam Beats

18-11-2013 @ 22:44

Succes nationale dj-cultuur brengt internationale muziektop naar Rotterdam

Tijdens de vierde editie van Buma Rotterdam Beats, dat dit weekend in Rotterdam plaatsvond, deden Nederlandse acts goede zaken. Op het internationale festival voor urban bass & beats stond 3 dagen lang het succesverhaal van Nederlandse DJ's en producers centraal.

Eregast tijdens deze editie was DJ Moortje, de uitvinder van het 25 jaar oude, typisch Nederlandse fenomeen bubbling dat inmiddels via Dutch House en bassmuziek nadrukkelijk is terug te horen in de internationale popmuziek, van de Amerikaanse hitradio tot undergroundfeesten wereldwijd. De inmiddels 50-jarige DJ legde in twee dagen Buma Rotterdam Beats de basis voor een herstart van zijn invloedrijke carrière, met onder meer zes boekingen, interesse van muzieklabels voor een album waarop hij met succesvolle dj's werkt, twee plannen voor een documentaire en diverse samenwerkingsprojecten met producers en DJ's die door hem zijn geïnspireerd.

Buma Rotterdam Beats, dat dit jaar bestond uit een zakenconferentie, een uitvoerig gratis dagprogramma voor opkomend muzikaal talent en een showcasefestival, bleek voor meer nationale acts een uitstekend podium om zaken te doen. Tijdens de goed bezochte populaire Beats Pitches, waar talenten hun beats konden laten keuren door muziekprofessionals, liet onder meer VP of A&R Rigo 'Riggs' Morales van Atlantic Records weten dat een aantal producties hem zodanig bevielen dat hij ze meeneemt om er verder mee te werken. "Deze beat van Motabeatz (27) uit Bussum, stuur ik naar vijf songwriters,' zei Morales, die nauw samenwerkte met Eminem en 50 Cent, tegen een van de aanwezige jonge Nederlandse producers. "Deze beat kan met een goed refrein een megahit zijn.

"Met deze vierde editie van Buma Rotterdam Beats, vestigt het evenement zich definitief naast partnerfestivals Amsterdam Dance Event en Eurosonic Noorderslag,” zegt general manager Richard Zijlma. "Je kunt tijdens de workshops, Q&A's, panels en netwerkmomenten zien dat hier in één weekend op talloze manieren de basis wordt gelegd voor toekomstige successen.”

Het dagprogramma ontving dit weekend 600 delegates, waaronder 120 sprekers uit binnen- en buitenland. Tijdens het drukbezochte festivalprogramma traden in drie avonden en nachten ongeveer 75 artiesten op. Hoogtepunten waren onder meer de gloedvolle electronic soul van Quadron uit Denemarken, het optreden van de livesensatie van 2013 Hiatus Kaiyote uit Australië, de brullende beats van Camo & Krooked uit Oostenrijk, de opzwepende labelnight van Nouveau Riche uit Nederland en de grensverleggende live-hiphop van Black Milk uit Amerika. Tijdens deze editie vond ook het Street Science-festival plaats, met onder meer een unieke hiphoptour door de havenstad en hiphopexposities, en de uitreiking van de State Awards.

Voor meer informatie: www.beats.nl

Buma Rotterdam Beats vond plaats van 14 t/m 16 november en wordt georganiseerd door Stichting Buma Rotterdam Beats, een initiatief van Buma en mede mogelijk gemaakt door Sena.

Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl