Buma Music Academy verbreedt horizon

25-09-2013 @ 17:52

Buma Music Academy verbreedt haar horizon; 3.000 middelbare scholieren krijgen gratis Ableton Live muzieksoftware

Tot 1 oktober kunnen middelbare scholen in heel Nederland zich nog opgeven voor de tweede editie van de Buma Music Academy; een project van Buma Cultuur, dat als voornaamste doel heeft om muziekonderwijs terug te brengen naar school.

Na een succesvol pilotjaar verbreedt het project dit jaar fors zijn horizon. Sponsor Ableton ondersteunt alle individuele leerlingen door middel van een gratis licentie Live 9 Intro, het softwareprogramma geschikt voor componeren, produceren, remixen en live optredens.

Afgelopen schooljaar ging het nieuwe initiatief Buma Music Academy van start op ruim 50 middelbare scholen door het hele land. Artiesten, componisten, tekstdichters en muziekuitgevers waren betrokken bij het project en ondersteunden het onderwijs over muziek. Bij de lancering sprak Frank Helmink, directeur Buma Cultuur, de wens uit dat het project zou groeien en opgepakt zou worden door overheid en bedrijfsleven.

De gewenste groei van het project vertaalt zich dit schooljaar al in de mogelijkheid voor 125 scholen om deel te nemen. In een uitgebreider lesprogramma zijn nu aspecten als componeren en musiceren voor verschillende onderwijsniveaus inzichtelijk gemaakt. Een uitbreiding die niet in de laatste plaats mogelijk is door een forse handreiking uit de wereld van de dance en elektronische muziek. ID&T, een van de grootste evenementenorganisators van dancefeesten, sprak al eerder zijn steun uit voor Buma Music Academy. En daar wordt nu Ableton aan toegevoegd met Live; één van de populairste en meest gebruiksvriendelijke muzieksoftwareprogramma’s in de wereld voor zowel top dj’s en producers als voor jong en nog niet ontdekt talent.

Uit een blind vertrouwen dat er nog heel veel jong en onontdekt talent in Nederland is, maar er wel een gezamenlijke inspanning gedaan moet worden om dit zichtbaar te maken, trok Buma Music Academy afgelopen jaar al de aandacht van Ableton. Brand manager Benelux Jan van der Gaag: "Wij waren onmiddellijk enthousiast over dit schoolproject en hebben besloten dit Nederlandse initiatief fors te ondersteunen. Mogelijk ook als voorbeeld voor andere Europese landen. Uit incidentele workshops op middelbare scholen weten we, dat onze software bekend en geliefd is en dat het verborgen talenten van jonge mensen op natuurlijke wijze zichtbaar maakt. Omdat we vinden dat muziekonderwijs op scholen heel belangrijk is ondersteunt Ableton volledig dit Buma Music Academy project door middel van een Live Intro licentie voor alle deelnemende scholieren."

De Buma Music Academy is een unieke manier om op school met muziek bezig te zijn. Een half jaar lang kunnen scholieren uit klas 2 t/m 5 van de middelbare school meedoen aan een programma, waarbij ze kennis maken met alle facetten uit de muziekwereld. Niet alleen het maken van muziek, de promotie ervan, het vormen en managen van een band, maar ook het schrijven van een liedje: alles komt aan bod. Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: "Met ons initiatief proberen we het beste van twee werelden samen te brengen: het jonge talent, de ambities en de frisse ideeën vanuit de scholen én de aantrekkingskracht, kennis en ervaring van de professionele muziekindustrie. Daarnaast is de samenstelling van de lesmodules veel meer van deze tijd dan de muzieklessen van toen. Door de toevoeging van beeld en geluid zijn de modules interactief en altijd actueel. Tel daar het competitieonderdeel bij op, waarbinnen alle deelnemende scholen tegen elkaar kunnen strijden, en je hebt de ideale mix voor de jeugd om maximaal van muziekonderwijs te genieten." Een visie die gedeeld wordt door de directies van deelnemende scholen.

Het is de bedoeling dat de Buma Music Academy ook de komende jaren verder zal groeien. In principe kan elke school – Nederland kent ruim 650 scholen in het voortgezet onderwijs - aan het programma meedoen.

Meer informatie: www.bumamusicacademy.nl