Buma Cultuur brengt muziekonderwijs terug naar scholen

02-11-2012 @ 21:34

Startschot Buma Music Academy tevens oproep aan overheid en bedrijfsleven

2 November 2012 is op het Amsterdamse IJburg College het startsein gegeven voor de Buma Music Academy, een project van Buma Cultuur dat als voornaamste doel heeft om muziek terug te brengen naar school. Door bezuinigingen in het onderwijs is muziekonderwijs vrijwel geheel verdwenen op lagere en middelbare scholen. Terwijl uit veel onderzoeken blijkt dat juist muziekonderwijs een bewezen positief effect heeft op de ontwikkeling van de jeugd. Frank Helmink, directeur Buma Cultuur: "Als Buma vinden wij het belangrijk een bijdrage te leveren om muziek terug te brengen als fundament voor kinderen. Wij zijn er van overtuigd dat muziek thuishoort in ieders leven, te beginnen bij de basis: dat van jonge mensen. Daarom initiëren en faciliteren wij dit project op scholen verdeeld over heel Nederland."

Het nieuwe initiatief gaat van start op ruim 50 middelbare scholen door het hele land. Artiesten, componisten, tekstdichters en muziekuitgevers zijn betrokken bij het project en geven leerlingen onderwijs over muziek in de breedste zin van het woord. Hein van der Ree, directie voorzitter van Buma/Stemra: "Buma is trots op dit initiatief. De vereniging telt 21.000 muziekauteurs. Het is fantastisch dat zij een bijdrage leveren aan de terugkeer van muziek op school." Helmink deelt deze trots, maar doet met de start van de Buma Music Academy ook een oproep aan de overheid en het bedrijfsleven: "Dit jaar doen er 50 scholen mee aan het eerste jaar van de Buma Music Academy. Pioniers die samen met Buma het muziekonderwijs weer de plek wil geven die het verdient! Wij nemen graag het initiatief en investeren op dit moment als enige in dit programma, maar ik ben ervan overtuigd dat dit door veel meer partijen toegejuicht zal worden. We roepen al die partijen op deel te nemen aan een rondetafeldiscussie die we in december organiseren, om uiteindelijk de krachten te bundelen. Hierdoor kunnen we zorgen voor een volledige terugkeer van muziek op alle scholen in Nederland."

Buma Music Academy
De Buma Music Academy is een unieke manier om op school met muziek bezig te zijn. Een klein jaar lang doen kids uit klas 2 t/m 4 van de middelbare school mee aan een project waarbij ze kennis maken met alle facetten uit de muziekwereld. Niet alleen het maken van muziek, de promotie ervan, het vormen en managen van een band, maar ook het schrijven van een liedje: alles komt aan bod. Helmink: "Met ons initiatief proberen we het beste van twee werelden samen te brengen: het jonge talent, de ambities en de frisse ideeën vanuit de scholen en de aantrekkingskracht, kennis en ervaring van de professionele muziekindustrie. Daarnaast is de samenstelling van de lespakketten veel meer van deze tijd dan de muzieklessen van toen. Door de toevoeging van beeld en geluid zijn de modules interactief en altijd actueel. Tel daar het competitieonderdeel waarbinnen alle deelnemende scholen tegen elkaar kunnen strijden bij op, en je hebt de ideale mix voor de jeugd om maximaal van muziekonderwijs te genieten." Een visie die gedeeld wordt door de directies van deelnemende scholen.

Het is de bedoeling dat de Buma Music Academy komende jaren verder zal groeien. In principe kan elke school – Nederland kent ruim 650 scholen in het voortgezet onderwijs - aan het programma meedoen.

http://www.bumamusicacademy.nl/