NTR Radioprijs 2013 voor RITS, Erasmus Hogeschool Brussel

08-09-2013 @ 20:49

De radiodocumentaire ‘ADHD’ van Celine de Mulder van het RITS, Erasmus Hogeschool Brussel, is de winnaar van de NTR Radioprijs 2013. Deze jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers is voor de 22e keer uitgereikt. De jury zegt in haar rapport over de winnende documentaire: "Als luisteraar ga je snappen wat ADHD is en wat het betekent om hiermee te leven." Dat wordt nog versterkt door de vorm van de documentaire: "Zelfs de montage is ADHD."

De NTR vindt het belangrijk om het medium radio te promoten en jong talent aan te moedigen. Een deskundige vakjury beoordeelt ieder jaar de programma’s, afkomstig van opleidingen in Nederland en Vlaanderen. De jury bestaat uit NTR-mediadirecteur Carel Kuyl, Radio 1-journaalpresentator Lucella Carasso, radiodocent Edwin Brys, radiodocumentairemaker Anne Martens (EBU-Masterclass) en Vincent Bijlo, presentator van Holland Doc Radio, het Radio 1-programma dat alle genomineerde programma’s de afgelopen weken heeft uitgezonden.

De NTR Radioprijs 2012 werd gewonnen door Lucas Derycke, student aan de Hogeschool West-Vlaanderen.

De tweede prijs ging ook naar een studente van het RITS in Brussel. Ine Verhaert verdiende de prijs voor haar documentaire ‘Later word ik Nederlander’. Daarin verkent ze de soms moeizame relatie tussen Nederlanders en Belgen aan de hand van haar eigen relatie met een Nederlander. In totaal waren 10 programma’s genomineerd, vijf uit Nederland en vijf uit België.

Het aantal inzendingen bedroeg 38. De jury was aangenaam verrast over de diversiteit aan onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen journalistiek, en aanpak, met zelf gecomponeerde muziek, humor en lef (n.b. de genomineerden zijn te beluisteren via deze link: http://radioprijs.ntr.nl/).

Tenslotte werd ook de publieksprijs uitgereikt. Luisteraars konden stemmen op hun favoriete programma via Facebook en hebben dat massaal gedaan. Winnaar van de publieksprijs met 350 stemmen werd Nelleke Arnout van de Fontys Hogeschool Tilburg met een portret van haar vader, die lp’s verzamelt: ‘Pap’s platen’. Een levendig portret van een vader waar veel meer mee aan de hand blijkt te zijn.

Bron: o.a. http://radioprijs.ntr.nl/ , radiofreak