VPRO Boy Edgar Prijs 2013 voor Oene van Geel

04-03-2013 @ 22:52

De VPRO Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan altviolist/componist Oene van Geel (1973). Onderdeel van de prijs is een door Van Geel zelf samen te stellen concertavond op 9 juni 2013 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van €12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.

Altviolist/componist Oene van Geel is een muzikale avonturier. Beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie, zet hij zijn virtuoze improvisatievaardigheden en zijn compositietalent in voor een breed scala aan muzikale activiteiten. Hij toerde in Europa, India, Japan, de Verenigde Staten en Canada. Als speler is hij momenteel actief met Zapp 4, Estafest, The Nordanians en zijn nieuwe multimedia project OOOO. Naast het spelen met deze formaties wordt hij regelmatig uitgenodigd als improviserend gastsolist. Eerder won hij de Kersjes Prijs (2005, met Zapp 4), de Deloitte Jazz Award (2002), Dutch Jazz Competition (2001) en de Jur Naessens Muziekprijs (2000). Daar komt nu de VPRO Boy Edgar Prijs 2013 bij. Deze wordt toegekend onder auspiciën van de Stichting Boy Edgar Prijs en de VPRO, die de prijs in 1992 adopteerde.

Volgens de jury onderscheidt Van Geel zich met een superieure swing, een groot improvisatievermogen, een grondige kennis van de jazzgeschiedenis en een permanente nieuwsgierigheid naar andere muziekgenres, waarmee hij op a-typische wijze een voorbeeld stelt binnen de cross-over wereld:

Zowel wat betreft spel als wat betreft compositorische kwaliteit weet Van Geel een sprankelend, overtuigend en verrassend pleidooi voor jazz als actuele, open kunstvorm te formuleren.’ De jury roemt Van Geels muzikale energie ‘waarmee ook het niet-geïnitieerde, soms zelfs jazzwantrouwige publiek wordt bereikt. Met deze mentaliteit staat deze musicus middenin de moderne samenleving.’ Met zijn ‘kamermuzikale gevoeligheid, een grondige kennis van de principes van de Indiase muziek, hardcore improvisatietechniek, alsmede de klare taal van de popmuziek weet Oene van Geel de jazz weer verder te brengen’, luidt het oordeel van de jury, die dit jaar werd gevormd door Hannie van Veldhoven (coördinator Jazz & Pop, docent piano, Conservatorium van Utrecht), Koen Graat (programmeur November Music en Jazz in Duketown, journalist Jazzism), Frank Jochemsen (programmamaker en presentator VPRO), Mijke Loeven (directeur Jazz International Rotterdam) en Jaïr Tchong (freelance muziekjournalist).

Naast een geldbedrag en een plastiek van Jan Wolkers, krijgt Van Geel met de VPRO Boy Edgar Prijs 2013 de gelegenheid om op 9 juni 2013 een speciale concertavond in het Bimhuis te programmeren. Het programma wordt nader bekend gemaakt. 

De VPRO Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De Stichting Boy Edgar Prijs is eind 2012, met de sluiting van Muziek Centrum Nederland, in het leven geroepen om het behoud van de prijs en de toekomst ervan te waarborgen. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgar Prijs in samenwerking met het Bimhuis.

Eerdere winnaars van de VPRO Boy Edgar Prijs waren onder anderen Eric Vloeimans, Benjamin Herman, Bert van den Brink, Pierre Courbois, Ernst Glerum, Anton Goudsmit, Ferdinand Povel en Yuri Honing.

http://www.boyedgarprijs.nl/

http://www.oenevangeel.com/