European Border Breakers Awards: C2C wint publieksprijs

09-01-2013 @ 19:47

9 Januari zijn op Eurosonic Noorderslag in Groningen de European Border Breakers Awards (EBBA's) van 2013 uitgereikt aan tien Europese artiesten die met hun debuutalbum succesvol waren buiten hun eigen landsgrenzen. De EBBA Public Choice Award ging naar het Franse dj-collectief C2C, dat na een onlinestemming, de publieksprijs in de wacht sleepte, zoals tijdens de uitreiking live werd aangekondigd.

C2C, dat tot vier keer toe het wereldkampioenschap voor dj's heeft gewonnen, mixt jazz, soul, blues, elektronische muziek en hiphop. De groep uit Nantes bestaat uit vier dj's: 20Syl, Greem, Pfel en Atom. Hun nummer 1-debuutalbum Tetra haalde platina (100 000 verkochte exemplaren) in Frankrijk en haalde ook de hitlijsten in België en Zwitserland.

"Ik wil C2C van harte feliciteren en ik hoop dat de groep dankzij deze publieksprijs nog meer internationale faam zal opbouwen en meer platen zal verkopen," aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken na de bekendmaking.

Tijdens de prijsuitreikingsceremonie waren er optredens van C2C en zes van de tien andere EBBA-winnaars van 2013: Nabiha (Denemarken), Ewert and The Two Dragons (Estland), French Films (Finland), Dope D.O.D. (Nederland), Amor Electro (Portugal) en Juan Zelada (Spanje). Ook traden drie oud EBBA-wnnaars op: Saybia, Alphabeat en Katie Melua. De groepen Of Monsters and Men (IJsland), Niki and the Dove (Zweden) en Emeli Sandé (Verenigd Koninkrijk) hadden videoboodschappen gestuurd.
Het evenement dat door de Britse tv-presentator en bandleider Jools Holland en de Nederlandse zangeres en actrice Birgit Schuurman gepresenteerd werd, zal tijdens de komende maanden in heel Europa op tv uitgezonden worden.

De EBBA's, die voor de tiende keer werden uitgereikt, moeten artiesten aansporen om het maximum uit de interne markt van de Europese Unie te halen door een nieuw publiek te zoeken buiten de eigen landsgrenzen. Voor de prijzen is steun uit het programma Cultuur van de Europese Unie beschikbaar. De organisatie is in handen van Eurosonic Noorderslag, in samenwerking met de European Broadcasting Union.

Website van de EBBA Awards