Roosbeef terug met nieuwe EP en theatertour De Grote Demo Show

07-09-2012 @ 21:29

Roosbeef, de band rondom zangeres en componiste Roos Rebergen, komt een jaar na het verschijnen van hun tweede album met een nieuwe EP en een bijzondere theatershow. In De Grote Demo-Show laat de band ons getuige zijn van het ontstaan van een aantal liedjes van hun twee albums "Omdat ik dat wil" (september 2011) en "Ze willen je hond wel aaien maar niet met je praten".

De titel van het tweede album "Ze willen je hond wel aaien maar niet met je praten" lijkt te duiden op een hoofdpersoon, Roos Rebergen, die het allemaal wel weet, maar er zit veel meer achter. Bij het debuut was verandering het centrale thema. Die veranderingen hebben zich inmiddels allemaal voltrokken. "Nu gaat het over het leven, verlangens en liefde," vat Roos de thematiek bondig samen. Dat tweede album klonk wat heftiger. Destijds kwam ze net kijken. Ze zegt altijd het liefst onderweg te zijn, maar ze doet net zo hard haar best zich ergens thuis te voelen. Onthechting ligt steeds op de loer. "Volgens mij maakt het allemaal niet zo veel uit waar iemand woont. Het neemt een gevoel van eenzaamheid toch niet weg. Mensen hebben elkaar en liefde nodig. Dat is heel belangrijk. Dáár gaat het leven over". Als een soort kleinduimpje uit het sprookje laat ze haar dierbaren weten waar ze uithangt. Tijdens De Grote Demo-Show mag het publiek Kleinduimpje's broertjes en zusjes zijn, om muzikaal mee te verdwalen in het grote sprookjesbos van inspiratie en creatie. "Als ik een liedje schrijf, speel ik een paar akkoorden en je hoort mijn stem. Daar begint het mee In de theatershow gaan we weer terug naar die basis. Naar de oorsprong van de nummers."

Maar naast de theatershow is er dus ook nieuw werk. Roos vertelt over het ontstaan van de EP: "Ik ben eigenlijk altijd liedjes aan het schrijven. Niet per se voor een nieuw album. Maar ik was er eigenlijk best tevreden over. Het was weer heel wat anders dan wat we op omdat ik dat wil deden, iets kleiner, kaler. Dus toen dachten we: waarom maken we er geen EP van? Het is iets anders dan normaal, maar het zou zonde zijn als er niks mee zou gebeuren."

De EP komt vlak voor de start van theatertour De Grote Demo-Show uit via Excelsior Recordings en telt zes nummers: vier nieuwe liedjes, een oud nummer en een cover. "De cover is van Daniel Johnston en heet The Story Of An Artist. Daniel schrijft hele mooie teksten, maar de Nederlandse versie die ik zing, vind ik eigenlijk nog mooier. Het gaat over een kunstenaar, waarvan familie en vrienden zeggen: 'Wij vinden het niks wat je maakt'. Het is wel dramatisch, maar niet vol medelijden geschreven. We speelden dit nummer al vaak live en mensen vroegen zich af waarom we het eigenlijk nooit hadden opgenomen," aldus Roos onlangs in een interview met 3voor12.

Ook als optredende band is Roosbeef nu verder dan een paar jaar geleden. Tegenover 3voor12 zei ze: "Toen we de vorige keer als band in het theater speelden, hebben we voor mijn gevoel wel wat laten liggen. Ik houd heel erg van het theater. De atmosfeer, de stilte. Je kan daar echt de spanning opbouwen. Maar als je met een band speelt en het publiek er niet bij betrekt, is het niet zo gezellig als in een popzaal. Daar hebben we toen te weinig over nagedacht." Nu gaat het anders. "In het midden van het podium komt een piano te staan, waar verschillende mensen op spelen. We zullen meer wisselen van instrumenten en ook het publiek bij de voorstelling betrekken. We hebben het nog niet gerepeteerd, dus het zit alleen nog maar in mijn hoofd. Maar zo zie ik het voor me."

Theatertoer De Grote Demo-Show gaat 4 oktober in het Wilmink Theater in Enschede van start en doet daarna nog negen andere theaters aan. De laatste show is op 21 november in de Rabozaal van de Amsterdamse Melkweg. Zie onder de volledige toerlijst.

Roosbeef bestaat uit: Roos Rebergen, Reiner van den Haak, Tim van Oosten, Tom Pintens en Tijs Delbeke

www.roosbeef.nl

https://twitter.com/roosbeef

 

TOURDATA GROTE DEMO-SHOW

SEPTEMBER
di 18 Utrecht - De Helling (TRY OUT) 19.45u UITVERKOCHT
di 18 Utrecht - De Helling (TRY OUT) 2e show om 22.00u

OKTOBER

do 4 Enschede - Wilminktheater
wo 10 Delft -Theater De Veste
vrij 12 Groningen - Oosterpoort
za 13 Rotterdam - De Doelen
za 20 Leeuwarden - De Harmonie
za 27 Wageningen - Junushoff
wo 31 Den Haag - Diligentia

NOVEMBER
vrij 2 Leiden - Leidsche Schouwburg
zat 3 Oostende - Vrijstaat (BE)
woe 21 Amsterdam - Rabozaal