Nieuw album Anne Soldaat

26-08-2012 @ 14:46

Anne Soldaat is misschien wel het meest op zijn gemak met een gitaar in zijn handen. Niet spelen is geen optie. Na het verschijnen van zijn veelgeprezen solo-album In Another Life (2009) tourde hij met zijn eigen band, om direct daarna het fundament te leggen voor het grote succes van Tim Knol. Tijdens Tim's zegetocht vond de meestergitarist ook nog eens de tijd om te touren met de dansvoorstelling ZOUT.

Voor de volledigheid, Anne is de voormalige gitarist van Daryll-Ann (1988-2004). Na het uiteenvallen van deze legendarische Nederlandse gitaarband richt hij de band Do-The-Undo op waarmee hij in 2007 een titelloos album uitbrengt met daarop klassieke gitaarrock met invloeden uit de jaren 60 en begin jaren 70.

En nu is het tijd voor zijn nieuwe album getiteld 'Anne Soldaat'. Een onstuimig, stoer album dat alleen door Anne Soldaat gemaakt kan worden. Een album waarop je hoort dat hij zichzelf nog steeds weet te ontwikkelen als gitarist, zanger en songschrijver. Opnieuw werkte Soldaat voor dit album samen met Jason Falkner (Beck, Jellyfish, Daniel Johnston, Air). "Ik wilde alleen nog een album maken als dat samen met Jason kon. Ik schrijf de liedjes en Jason weet als geen ander die het best tot hun recht te laten komen." En dus vertrok Anne in de eerste maand van 2012 wederom naar Los Angeles en werkte met zijn vriend en collega Jason aan de opvolger van In Another Life.

"Net als In Another Life is dit album een verzameling van nummers die ik al lang geleden heb geschreven - de oudste is uit 2005 - en nieuw werk. Het was alsof Jason en ik verder gingen waar we gebleven waren. De klik was er meteen weer. De sfeer was zelfs meer ontspannen dan de vorige keer, iets wat we allebei voelden en beaamden. We hebben zelfs - voor het eerst - samen een nummer gemaakt. Maar de tijd ontbrak om die op te nemen. Hopelijk komt dat er ooit nog van..."

Hoewel het album evident als Anne Soldaat klinkt, is er toch een duidelijke ontwikkeling ten opzichte van In Another Life. Soldaat lijkt comfortabeler met zijn plek als frontman en neemt meer de ruimte om te experimenteren met structuur en geluid. Het gaat op dit album om sfeer en de liedjes zijn dan ook minder compact. Maar wel onmiskenbaar Soldaat: catchy, melodieus en bij vlagen melancholiek. Soldaat groeit nog altijd en weet zijn grenzen te verleggen; dat kenmerkt zijn vakmanschap en drive.

Anne Soldaat bestaat live tijdens de komende toernee uit: Matthijs van Duijvenbode (Tim Knol, Johan), Bram Hakkens (Kyteman, GEM), Jeroen Overman (Tim Knol) en Maurits Westerik (GEM). Een soort all-star-band, van bevriende muzikanten die samen de nieuwe nummers ongetwijfeld tot grote hoogten gaat stuwen.

http://annesoldaat.com/

http://www.facebook.com/pages/Anne-Soldaat/

https://twitter.com/annesoldaat

label: excelsior recordings

release: 24-08-2012