Na 13 jaar nieuw album Garland Jeffreys

15-04-2012 @ 18:12

Garland Jeffreys. Na 13 jaar radiostilte is deze muzikale duizendpoot (o.a. samengespeeld met Bruce Springsteen, Lou Reed, Sonny Rollins e.v.a.) helemaal terug met een nieuw album, getiteld: The King of In Between. Op de voor hem zo bekende wijze hopt hij moeiteloos van genre naar genre (blues, ska, reggae, rock) waardoor het van begin tot eind blijft fascineren.

De muzikale legende Garland Jeffreys heeft 13 jaar weinig van zich laten horen maar is nu helemaal terug met zijn studio album The King of In Between! De geëngageerde en vitale Afro-Amerikaan/Puertoricaan met Cherokee bloed en opvallende falsetto stem beleefde zijn meest vruchtbare periode in het begin van de jaren '80, maar zou ook later nog boeiende samenwerkingen aangaan met Stan Getz, Dr John, Lou Reed, Bruce Springsteen, James Taylor, Sonny Rollins, Linton Kwesi Johnson, John Cale en Sly & Robbie.
Zanger, songschrijver en gitarist Garland Jeffreys wordt in 1944 geboren in Brooklyn, New York. Hij groeit daar ook op en studeert kunstgeschiedenis aan de Syracuse University. Daar komt hij in contact met Lou Reed. Aanvankelijk treedt hij vanaf 1966 solo op in de Manhattan nachtclubs. Daarna gaat hij naar Italië om kunstgeschiedenis te studeren om vervolgens - terug in New York - zijn opleiding af te ronden op het New York's Institute of Arts. Omdat hij een wetenschappelijke loopbaan niet ziet zitten besluit hij om zich aan een muzikale carrière te wagen en formeert hij diverse bandjes. Met Grinder's Switch maakt hij in 1970 één album: Grinder's Switch Featuring Garland Jeffreys. Daarna treedt hij weer solo op in kleine Manhattan clubs. In 1973 krijgt hij een contract bij Atlantic Records. In hetzelfde jaar komt hij met zijn debuutalbum Garland Jeffreys. Veel songs gaan over het straatleven van New York. Hij is een van de eersten die zowel elementen uit rock, folk, reggae, salsa en soul in z’n muziek weet te combineren. Zijn debuutalbum roept vergelijkingen op met Lou Reed en andere 'early punk-rock pioneers'. Zijn grootste hit heeft hij met 'Matador' in 1980. Het album Don’t Call Me Buckwheat (1992) brengt hem weer een notering in de Nederlandse hitlijsten met het nummer Hail Hail Rock ’n Roll.

Jeffreys’ liefde voor diverse muziekstijlen komt ultiem tot uiting op King of In Between. Van reggae (hij nam All Around the World op met Junior Marvin van The Wailers!), blues (Til John Lee Hooker Calls Me) en ska (She’s A Killer) tot vuige rock (I’m Alive) en Philly Sound à la Curtis Mayfield (Streetwise). Wat meteen opvalt is dat elk nummer als een huis staat, in wat voor genre dan ook. Het album is mede geproduceerd door Larry Campbell (bekend van zijn werk met Bob Dylan, Paul Simon, Emmylou Harris etc) en gemixt in de legendarische Record Plant Studio door Roy Cicala (werkte samen met o.a. Lennon en Springsteen). Het nummer Coney Island – door Jeffreys op een prachtige wijze uitgevoerd in het bekende tv programma The Late Show with David Letterman – werd door de Amerikaanse Publieke Omroep beschouwd als een van de beste nummers van 2011. Met The King of In Between heeft Garland Jeffreys een comeback in handen waar menigeen een puntje aan kan zuigen!

Garland JeffreysThe King of In Between
label: Go Entertainment
distr.: Coast to Coast

http://garlandjeffreys.com/

concerten:
25-05-2012 On Air Mons - Mons (BE)
26-05-2012 Ancienne Belgique- Brussel (BE)
27-05-2012 Vooruit – Gent (BE)
02-06-2012 Bitterzoet - Amsterdam (NL)
04-06-2012 De Boerderij – Zoetermeer (NL)