Amnesty International gaat samenwerking aan met Speelman & Speelman

26-11-2010 @ 20:46

Aan de vooravond van haar 50-jarige bestaan gaat mensenrechtenorganisatie Amnesty International een samenwerking aan met de broers Daan en Joost Speelman. 'Het nummer 'Wonderland' van Speelman & Speelman spreekt Amnesty enorm aan en na een eerste gesprek was duidelijk dat samenwerking niet meer dan logisch zou zijn', aldus Anneke Bosman hoofd campagnes van Amnesty International. Daan en Joost Speelman zijn vereerd dat Amnesty samen wil optrekken om op deze manier aandacht te vragen voor het werk van Amnesty.

De aftrap van de samenwerking vindt plaats in december tijdens de clubtour van Speelman & Speelman. Amnesty wil haar leden bedanken met kaarten voor deze clubtour en een gratis download van het nummer 'Wonderland', afkomstig van het album 'Wakker in de Stad'. De clubtour gaat langs Mezz/Breda (9 december), Hedon/Zwolle (10 december), de Waerdse Tempel/Heerhugowaard (17 december) en de Gigant/Apeldoorn (18 december).

Daan en Joost over hun nummer Wonderland: 'Wij hebben van dichtbij gezien hoe de vliegtuigen van de Spaanse kustwacht de grens bewaken om vluchtelingen op te vangen en terug te sturen. Al die mensen die huis en haard verlaten en steeds maar weer proberen om Europa te bereiken. Deze gedachte liet ons niet meer los en na thuiskomst schreven wij het liedje Wonderland. Met dit nummer willen wij aandacht vragen voor Amnesty International die zich nu al bijna 50 jaar inzet voor de rechten van de mens'.

Sinds Spanje na de beruchte bestormingen de hekken rondom enclaves Ceuta en Melilla ophoogde, genoten de Canarische Eilanden jarenlang het wrange predikaat 'belangrijkste poort naar Europa. Bijna dagelijks waagden tientallen Afrikanen de riskante oversteek, om dagen later aan te spoelen op een Spaans strand. Maar ook hier werden bootvluchtelingen geweigerd en teruggestuurd. Tegenwoordig komen migranten en asielzoekers vooral via Griekenland de EU binnen. Amnesty roept de EU-landen op om eerlijke en toereikende asielprocedures voor alle asielzoekers en migranten in te voeren, ongeacht het land van afkomst, hun niet zonder meer terug te sturen of op te sluiten en elke asielaanvraag in behandeling te nemen. Voor meer informatie: www.amnesty.nl .

De broers Speelman & Speelman scoorden de afgelopen jaren met CD's 'Oog van de orkaan en 'Wakker in de stad' en de succesvolle theatershows 'Niet over één spoor', 'Thuis' en 'Wakker'. Daarnaast zijn de jongens al jaren een grote publiekstrekker op het welbekende Oerol Festival en zijn ze geregeld te horen op radio 3FM in het programma van Giel Beelen met hun eigen onderdeel, Weekie wat een Weekie. Met hun zeskoppige band hebben de broers Daan en Joost Speelman al een aantal bijzondere optredens achter de rug. Zo waren ze te zien in Paradiso Amsterdam, op bevrijdingspop Haarlem en in een uitverkocht Patronaat waar het album 'Wakker in de Stad' werd gelanceerd.

Voor meer informatie over Speelman & Speelman, ga naar www.speelmanenspeelman.nl . De website bevat ook het laatste nieuws omtrent Speelman & Speelman met nieuwe foto's, blogs, tweets en video's.