Beans & Fatback is 3FM Serious Talent

09-04-2010 @ 13:01

Onno Smit, muzikant en food lover, presenteert Beans & Fatback.

Beans & Fatback is met de single 'All I Think About' uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Onno Smit (ook gitarist/zanger Lefties Soul Connection) besloot zijn passie voor eten, drinken en koken te combineren met het opnemen van een album. In een aantal live sessies heeft hij met verschillende muzikanten de nummers opgenomen die samen het album Beans & Fatback vormen.

De titel was er al: Beans & Fatback. Het genre was ook van het begin af aan duidelijk: een mix van country en soul invloeden, gemixt met de jingle-jangle sound van midden jaren 60, Blue Eyed Country-Soul. Maar wat te doen je als je wel het recept en de ingrediënten hebt, maar niet de pegels?

Tijdens elke sessie kookte Onno een uitgebreide maaltijd voor de muzikanten in ruil voor hun muzikale bijdrage (Beans & Fatback zou je in dit geval dan ook kunnen interpreteren als spek & bonen). En wat werkt er meer motiverend dan de geur van knoflook, spek en uien in een hete pan met olie, kippenvet dat in de oven over de aardappels druppelt?! De gerechten zijn simpel, recht voor z’n raap en doeltreffend net als de nummers op het album. De titel verwijst tevens naar de belangrijkste stijlen die op het album voorbij komen: Fatback (soul) en Beans (country).

Aan Beans & Fatback werkten o.a. mee: Daniel Rose (C-mon & Kypski), Paul Willemsen (Zuco103), Laurens Joensen & Jet Stevens (Fay Lovsky band), Cody Vogel (Lefties Soul Connection), Tim Knol en het straatorkest De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Wat begon als een stapel schetsen van liedjes en een select groepje bevriende muzikanten met wie hij dat alles zou gaan opnemen, groeide zo uit tot een album waar meer dan 16 man plus een compleet straatorkest op meespeelt en dat alles met een kookboek vol Soulfood eromheen. De gerechten die gegeten werden tijdens de sessies zijn gebundeld in een mooi boekwerk, voorzien van al even smaakvolle foto’s (door Cupid & Shu). Precies twee jaar deed Onno over het project. Het maken van Beans & Fatback was dus geen snel proces, eerder een slowfood-gerecht waar de smaken steeds meer tot hun recht komen naarmate je het langer op een laag vuurtje laat pruttelen. Laat het u smaken.

Beans & Fatback is vanaf 17 april (Record Store Day) verkrijgbaar. Het album wordt gepresenteerd op zondag 11 april in Pakhuis Wilhelmina.

Tracklisting Beans & Fatback (inclusief gerechten)
01. Downfall – Spek & Bonen met Karbonades
02. Let Me Show You – Scheermessen, Oesters, Kokkels & Mosselen
03. All I Think About – Kip overgoten met Witte Wijn
04. Roots From My Soul – Zeebaars met Salsa Verde
05. Home Grown Recipe – Konijn met Aardappelpuree
06. Tonight Girl I’m Coming Back Home – Pasta met Vleessaus
07. Lay Down Speak Low – Rib-Eye Steak met Tomaten in Balsamicoazijn
08. Your gentle touch will Blow My Sins Away – Gegrilde Kip met Caponata
09. Holding On – Geroosterde Groenten met 3 soorten Worst
10. The Breeze – Salades voor bij de gerechten
11. Billie’s Stride – Bloedworst met Appel en Cider