Jan Keizer en Anny Schilder samen terug aan het front

30-03-2010 @ 22:07

Herenigd tweetal toegevoegd aan programma van MPF in Hoorn

Jan Keizer en Anny Schilder zijn weer terug. De twee oud-BZN-ers zijn ook als act toegevoegd aan het programma van het komende Mega Piraten Festijn in Hoorn op vrijdag 2 april. MPF-organisator Eddy Mensink is trots dat hij mag melden dat Jan en Anny er dit jaar op alle MPF's bij zijn. "Daar hebben we flink voor moeten onderhandelen, maar het is gelukt. Ik denk dat hun act echt een meerwaarde betekent voor het MPF. Al die oude hits van BZN, het past perfect in ons plaatje. We zijn echt blij dat ze er zijn!"

Dat Jan en Anny weer samen op de podia te zien zullen zijn, is te danken aan Mies Bouwman. De 'grand old lady' van de Nederlandse tv had als grootste wens voor haar 80ste verjaardag een gezamenlijk optreden van Jan en Anny. En wie zegt er nou nee tegen Mies? "Er zaten allemaal BN-ers in de zaal en de reacties waren ontzettend goed", vertellen Jan en Anny. "Iedereen vond het doodzonde dat het maar éénmalig was. En dan ga je nadenken... En dan kan er zoiets gebeuren!" Het is trouwens niet zo dat de twee de afgelopen 25 jaar helemaal geen contact hebben gehad. "De laatste jaren kwamen we elkaar wel eens tegen bij optredens. Dan praatten we weer effe met elkaar. Maar niet honderduit, want dan ben je beiden ook bezig met je optreden." Op opmerking dat er nu veel mensen misschien hopen op een definitieve BZN-reünie, reageert Jan lachend: "Nou, dat kunnen ze vergeten! Ik heb destijds weloverwogen besloten om te stoppen. Het is nou eenmaal lastig om met een band dingen te plannen. Nu heb ik veel meer vrijheid. Het is veel gemakkelijker geworden." Anny: "Kijk, dat had ik dus na acht jaar al door!"
De twee werken momenteel al aan een nieuw album. En wat er verder gaat gebeuren, ach, dat zien ze wel. "Het is ook nog pril. We moeten nog naar onze vorm zoeken."

BZN
De Volendamse band BZN werd opgericht in 1966. De band speelde aanvankelijk beatmuziek, maar het geluid van de groep verhuisde in de loop der jaren steeds meer richting hardrock. Het leverde enkele hitjes op, maar het echte succes bleef uit. In '74 besloot de band het daarom over een andere boeg te gooien en te kiezen voor gemakkelijk in het gehoor liggende liedjes. Drummer Jan Keizer werd de nieuwe zanger. Ook dat leverde aanvankelijk niet het gewenste resultaat. De toekomst van de band hing aan een zijden draadje. De band besloot er daarom in '76 een zangeres bij te zoeken voor een laatste poging tot succes. De zoektocht naar een zangeres leverde niets op. Totdat één van de bandleden zich dat ene jonge zangeresje herinnerde en de band dat meisje overhaalde om auditie te komen doen. En dat zangeresje, Anny Schilder, bleek dat stemgeluid te bieden wat de band zocht en redde daarmee BZN. De rest mag muziekgeschiedenis heten. De eerste single met de nieuwe zangeres, 'Mon Amour', betekende meteen een nummer 1-hit en ging maar liefst 130.000 keer over de toonbank. Het markeerde het begin van een lange periode waarin alles wat de band aanraakte in goud leek te veranderen. In de acht jaar daarna volgden maar liefst twintig singles, waarvan er zeventien top 10-hits werden. 'Don't say goodbye', 'Oh me oh my', 'The Old Calahan', noem ze allemaal maar op. Het zijn echte evergreens geworden. Begin 1984 verliet Anny Schilder de groep om meer tijd aan haar gezin te kunnen besteden. Later startte ze met een succesvolle solocarrière. Met Carola Smit begon BZN aan een nieuwe periode van succes, maar voor veel fans bleef Anny Schilder de enige echte BZN-zangeres. BZN is inmiddels uit elkaar, maar Jan en Anny gaan nu dus opnieuw de podia bestormen.