Pop Media Prijs 2009 naar Sander Donkers

16-01-2010 @ 21:49

De zestiende Pop Media Prijs is op vrijdag 15 januari 2010 tijdens het Eurosonic Noorderslag Seminar in de Groningse Oosterpoort uitgereikt aan Sander Donkers (Vrij Nederland). De Pop Media Prijs is een initiatief van Muziek Centrum Nederland ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Aan de Pop Media Prijs is een bedrag verbonden van € 2.500.

Enkele citaten uit het juryrapport:
- De kwaliteit van zijn werk blijft onmiskenbaar.
Hij is een begenadigd stilist, in een genre waar begenadigde stilisten zeldzaam zijn.
- Meer dan zijn vakgenoten besteedt hij aandacht aan sfeer in zijn verhalen. Ook weet hij in weinig woorden een karakter te beschrijven.
- Want juist het mededogen en een sterk inlevingsvermogen typeren zijn opvallend toegankelijke verhalen. En verhalen, daar gaat het hem om. Verhalen waardoor je als lezer wordt meegesleept.

De Pop Media Prijs is een initiatief van Muziek Centrum Nederland ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek en wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een popjournalist, waarbij de jury vooral kijkt naar bijzondere prestatie(s) die hij/zij het afgelopen kalenderjaar geleverd heeft. Er wordt uit een breed mediaveld gekozen: radio, televisie, internet, film, boeken, fotografie, kranten en tijdschriften. Via www.mcn.nl is de mening gevraagd van vakgenoten en het poppubliek. Die voordrachten vormden de basis van de selectie.

De overige genomineerden waren:
·         Mark van Schaick (Slagwerkkrant, Gitarist, Interface)
·         Bas Berkhout (documentaire Roos Rebergen – ‘Weet ik niet zo goed’)
·         Minke Weeda (Rock ’n Roll High School).

De jury bestaat dit jaar uit Tom ter Bogt (hoogleraar popmuziek Universiteit van Utrecht, voorzitter), Wijnand Honig (eindredacteur muziek NPS televisie), Marlies Timmermans (hoofd marketing en PR Effenaar/contact The Great Wide Open), Marike Jager (muzikant), David Kleijwegt (filmmaker VPRO/journalist Vrij Nederland) en Jan van der Plas (winnaar 2008).

De prijs werd in 1994 voor het eerst uitgereikt. De winnaars waren achtereenvolgens Bert van de Kamp, Jip Golsteijn, David Kleijwegt, Martin Bril, Tom Engelshoven, Herman van der Horst, Anton Corbijn, Gijsbert Kamer, de redactie van de website 3voor12, Hester Carvalho, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, John Schoorl, Leo Blokhuis en Jan van der Plas.