45 JAAR TOP 40

03-01-2010 @ 13:28

Van Nederlandse Hitparade => Veronica Top 40 => Nederlandse Top 40

Op 2 januari 1965 werd bij de toenmalige radiozender Radio Veronica de allereerste Top 40 uitgezonden.
De toenmalige programmaleider van Radio Veronica: Joost den Draaijer (a.k.a. Willem van Kooten), kwam terug van een werkbezoek uit de VS en vond dit als rode draad in de programmering een volgende stap van meer herkenning en populariteit van het radiostation. In de VS zijn er vele honderden zgn. Top 40 radiostations, wat betekent dat men zich conformeert aan het format van hits, d.w.z. de populairste, grootste hits.
De Top 40 bij Radio Veronica heette in eerste instantie de 'Nederlandse Hitparade'. Vanaf de tweede week van uitzending verscheen er ook een gedrukte versie van de hitparade die bij verschillende muziekwinkels werd verspreid, het zgn. 'gedrukte exemplaar'. De uitzending van de Top 40 vond toen plaats iedere zaterdag tussen 14.00 en 16.00u, de later zo bekend geworden 'Nationale zaterdagmiddag gebeurtenis'.
Joost den Draaijer wordt de eerste presentator van de Top 40, hij blijft dit doen tot aan zijn vertrek bij Radio Veronica in 1968.

De samenstelling van de Top 40 gebeurde op basis van informatie van de muziekwinkels. Deze werden wekelijks gebeld voor informatie van hun bestverkopende singles. In het begin zag men binnen de muziekindustrie nog niet echt het nut en het belang van de wekelijkse hitlijst, maar toen bleek dat men aan de hand van een hit in de Top 40 zelfs behoorlijk wat 'airplay' kon krijgen, werden enkele muziekindustriebetrokkenen wakker geschud en ging men zelfs winkels benaderen voor steun voor hun eigen product (hierover een andere keer meer). Bij Radio Veronica kreeg men vrij snel door dat er belangen bestonden bij sommige titels in de Top 40.
De hitparade wordt in korte tijd behoorlijk populair. Zo populair dat het al vrij snel het populairste programma is bij de zeezender en daarmee ook de presentator/dj, Joost Den Draaijer.
Een nieuw fenomeen in de muziekindustrie is geboren. De Top 40 en de belangen.
Vanaf mei 1966 wordt de Nederlandse Hitparade, de Veronica Top 40. Andere onderdelen doen hun intrede zoals de Tipparade en vanaf november 1969 ook de Alarmschijf (lees ook over 40 jaar Alarmschijf).

Vanaf deze plek wil ik proberen regelmatig met een Top 40 verhaal te komen. E.e.a. hangt af van de beschikbare tijd en dat ik het niet vergeet.
Een groot deel van deze informatie wordt verteld op basis van mijn eigen ervaringen, vanaf 1973, andere informatie uit 2e hand van andere betrokkenen (sieb kroeske).

Vanaf zaterdag 9 januari a.s. zal museum RockArt in Hoek van Holland via een expositie aandacht besteden aan "45 Jaar Top 40". De tentoonstelling duurt tot 6 juni 2010.
Openingstijden zijn van donderdag t/m zaterdag, de 1e zondag van de maand en woensdagmiddagen in de schoolvakanties van 13.00-17.00u.
Entree is € 5,- p.p.
www.rockart.nl