Torre Florim & Roos Rebergen presenteren De Speeldoos

18-11-2009 @ 21:42

Uniek muzikaal project gebaseerd op gedichten van verstandelijk beperkte mensen

DE SPEELDOOS is de titel van het langverwachte mini-album van De Staat-frontman Torre Florim in samenwerking met Roos Rebergen, zangeres van Roosbeef. Het album bevat zes nummers en de teksten van de liedjes zijn gebaseerd op gedichten van verstandelijk beperkte cliënten van zorgorganisatie Dichterbij.

Dichterbij ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking en helpt hen met het nastreven van hun dromen. Torre Florim: “Een tijdje geleden werd ik gevraagd of ik wat moois kon doen met gedichten die gemaakt waren door cliënten van Dichterbij. Men had het gevoel dat er meer mee kon en moest gebeuren. Ik begreep direct waar dat gevoel vandaan kwam: de gedichten die ik las waren zo puur en bijzonder dat ik meteen enthousiast was om er mee aan de slag te gaan. Voor een aantal liedjes heb ik zelf slechts de muziek geschreven en de teksten van een of meerdere gedichten gebruikt als tekst voor het nummer. Bij veel gedichten had ik namelijk simpelweg het idee dat ik het zelf niet mooier zou kunnen zeggen.”

De samenwerking met Roos Rebergen kwam vrij spontaan tot stand. “Ik kende Roos vóór het project nog niet eens zo goed. Maar toen ik ervoor gevraagd werd leek het me te gek om dit samen met haar te doen. Gelukkig bleek dat wederzijds en we zijn erg tevreden met het resultaat,” aldus Florim. “Dichterbij gaat als organisatie op een hele mooie manier om met de kunst van hun cliënten. Ik ben dan ook erg blij dat er zoiets bijzonders uit voort gekomen is.

Dichterbij gebruikt De Speeldoos onder andere als kerstgeschenk en als representatie van hun activiteiten. De cd is verpakt in een speeldoos, met werkend mechaniek van een van de liedjes op het album. De Speeldoos is in beperkte, genummerde oplage verkrijgbaar in deze bijzondere uitvoering, maar zal ook als reguliere cd-uitgave verschijnen. Florim: “Zeker het idee om een echte speeldoos te verwerken in het concept sprak me zeer aan. Alleen een cd had ik ook zo suf gevonden voor zo’n bijzonder project.”

Beide uitgaven van De Speeldoos liggen vanaf half december in de winkels en verschijnen via Excelsior Recordings.

Torre Florim & Roos Rebergen - De Speeldoos

1 Iemand Dood
2 Mag Ik Jou Even Lenen
3 Stap Voor Stap
4 Ik En Mijn Vriendin
5 Oudjaar
6 Jezus Is De Zoon Van God

Shows
6 december: Tivoli de Helling, Utrecht (onderdeel van 3Voor12 Presenteert..in Excelsis Deo)
10 december: Groene Engel, Oss 

www.destaat.net
www.roosbeef.nl
www.dichterbij.nl