Nieuw album van El Pino & the Volunteers

06-11-2009 @ 10:25

'The Long-lost Art of Becoming Invisible' verschijnt op 12 november

Na een radiostilte van bijna twee jaar zijn de mannen van El Pino & the Volunteers terug met hun tweede album. Op The Long-lost Art of Becoming Invisible zoekt El Pino het avontuur, verschiet van kleur en vindt zichzelf opnieuw uit. Een album over anonimiteit & verandering, onderweg zijn, de kroeg, hoop & wanhoop, liefde en (on)eindigheid. Wat ooit begon als een zijproject naast frontman David Pino's punkrock uitspattingen is verworden tot een zelfverzekerde, eersteklas indiepopband.

In het voorjaar en de zomer van 2009 reist El Pino & the Volunteers af naar Katwijk aan Zee om zich wederom met producer Reyn Ouwehand en een handvol gastmuzikanten - onder wie Room Eleven’s Janne Schra en Kyteman violist Sietse van Gorkom - op de opnames van dat ‘altijd lastige’ tweede album te storten. Eindresultaat The Long-lost Art of Becoming Invisible is een gepassioneerd en fris album geworden; een tweede hoofdstuk waarbij de americana sound van Molten City plaats maakt voor het experiment.

Als in 2006 Molten City uitkomt gaat het hard met El Pino & the Volunteers. De band wint een Essent Award, wordt genomineerd voor 3voor12's Album van het Jaar, toert in het voorprogramma van Johan en speelt succesvolle shows op festivals als Lowlands, Noorderslag, Metropolis, De Parade en Oerol. Alle plotselinge aandacht en het vele spelen stellen de band op de proef. Dat resulteert uiteindelijk in het vertrek van Harm Goslink Kuiper, die een zeer verdienstelijke solocarrière tegemoet gaat. In plaats van een vervanger te zoeken voor het gat dat multi-instrumentalist Goslink achterlaat, sluit toetsenist Job Roggeveen zich als ‘vrijwilliger’ aan. In september 2009 stapt ook drummer Wouter de Waart op. Zijn plaats op de drumkruk wordt vervolgens ingenomen door Jeroen Kleijn (Daryll-Ann, Johan, Spinvis).

El Pino & The Volunteers bestaat al geruime tijd als er in 2005 een buzz ontstaat rondom de Rotterdamse band. Meerdere labels tonen interesse maar uiteindelijk tekent de band bij Excelsior Recordings, het label dat in het verleden als geen ander heeft bewezen een neus (en oor) te hebben voor kwaliteitsmuziek.

The Long-lost Art of Becoming Invisible wordt officieel gepresenteerd aan het publiek op 12 november in Rotown, Rotterdam, en op 10 december in Paradiso, Amsterdam, gevolgd door een uitgebreide tour langs de Nederlandse podia.

El Pino & the Volunteers tour

06 11 - Cafe de Engel - Den Helder
07 11 - Cafe de Stam - Joure
12 11 - Rotown Rotterdam (album releaseparty #1)
20-11 - LIYLR @ Crossing Border - Den Haag (semi-acoustic)
10-12 - Paradiso - Amsterdam (album releaseparty #2)
09-01 - Merleyn - Nijmegen
23-01 - Cult Royale - Schipluiden (acoustic)
29-01 - Perron 55 - Venlo
31-01 - Effenaar - Eindhoven
05-02 - De Spot - Middelburg
06-02 - De Kelder - Amersfoort
17-12 - Burgerweeshuis - Deventer
18-02 - Vera - Groningen
19-02 - Hedon - Zwolle
20-02 - Brennels Buiten - Kraggenburg
21-02 - 013 - Tilburg
25-02 - Luxor Live - Arnhem
26-02 - Metropool - Hengelo

www.elpinoandthevolunteers.com