Zilveren jubileum voor Venlose muziekwinkel Sounds

22-10-2009 @ 17:31

hét walhalla voor muziekliefhebbers

Van heinde en verre komen ze ervoor naar Venlo en ‘s lands bekendste muziekliefhebbers kopen er hun ‘pareltjes’: Sounds. In 1984 openden Geert Driessen en Leo Hagens de deuren van toen 'platenzaak' Sounds die in daaropvolgende jaren uitgroeide tot een waar fenomeen. Inmiddels is de winkel, gelegen aan de Parade in Venlo, met 1000 m2 de grootste en tevens best gesorteerde muziekwinkel van ons land. Dit najaar bestaat Sounds 25 jaar en dat betekent een kwart eeuw muziekgeschiedenis in de provinciestad Venlo, een uniek succesverhaal. Geert Driessen en Leo Hagens blijven er bescheiden onder, maar vieren toch een feestje ter ere van hun jubileum. Op 23 oktober zijn muziekvrienden vanaf 18.00 uitgenodigd het glas te heffen in de winkel waar diverse optredens plaatsvinden en zelfs Burgemeester Bruls die avond achter de draaitafel kruipt! Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.sounds-venlo.nl.

25 jaar muziekhistorie in Venlo
Een kwart eeuw muziekgeschiedenis in hartje Venlo, ontstaan uit twee bescheiden jongens met een grenzeloze passie voor muziek. Geert Driessen en Leo Hagens openden in 1984 hun eerste winkel aan de Koninginnesingel. Niemand minder dan blueslegende Bo Diddley was bij de opening aanwezig. De foto van Geert, Leo en Bo – genomen op die dag- hangt nog altijd boven de toonbank en is bij bezoekers van Sounds welbekend. Sounds begon klein en richtte zich in het begin vooral op liefhebbers van punk, metal en new wave. In de bakken stonden zo’n 3500 lp’s en singletjes en commerciële successen werden stiekem vanachter de toonbank verkocht om het undergroundpubliek niet af te schrikken. In de jaren die volgden werd Sounds een geliefde plek voor liefhebbers van allerlei muziekstijlen en de winkel aan de Koninginnesingel barstte al snel uit zijn voegen. Twee jaar na de opening verhuisde Sounds naar de Jodenstraat en in 1994 werd in dezelfde straat een tweede pand geopend. Intussen groeide het assortiment enorm en wist een steeds breder publiek de weg naar Sounds te vinden. In 2001 verhuisde de winkel naar een groot winkelpand op de Parade waar eindelijk de ruimte was om het uitgebreide assortiment goed te sorteren en op categorie te presenteren.

Downloadtijdperk
Meer dan 1000 m2 platen en cd’s, enthousiaste en deskundige medewerkers, regelmatig live-muziek in de winkel, volle draaitafels en op zaterdagen lange rijen bij de kassa.. en dát in Venlo. Het klinkt als een utopie in een tijd dat veel zelfstandige muziekwinkels failliet gaan. Sounds is een unicum in het downloadtijdperk en vangt de mensen op die niet meer in authentieke 'platenzaakjes' in hun eigen stad terecht kunnen. Uit het hele land, maar ook uit Duitsland en België reizen mensen daarom naar Venlo. Geert: “Sounds vormt als het ware een van de laatste platforms voor liefhebbers die wél nog het gevoel van de muziekwinkel willen ervaren, die wel nog een cd-boekje willen bekijken of urenlang platen willen luisteren.

The place to be voor kenners
De kenners zijn het er over eens: Sounds is Nederlands best gesorteerde muziekwinkel én met een oppervlakte van 1000 m2 ook nog eens de grootste. Nieuwe Revu-journalist Guuz Hoogaerts maakte eens de vergelijking met Amoeba Music, de wereldberoemde muziektempel in Los Angeles. “Sounds vervult me met een gevoel van tevreden berusting. Ik weet gewoon dat ze hebben wat ik zoek. Zelfs als ik niet weet wat ik precies zoek.” Ook voetbalspecialist en muziekverzamelaar Johan Derksen brengt regelmatig een bezoekje aan Sounds. Geert: “Als VVV speelt, brengt hij ook een bezoekje aan ons en loopt dan met een heel stapeltje cd’s de deur uit.” Ook voor veel regionale muzikanten is Sounds van onschatbare waarde geweest. Marco Roelofs, zanger van de Heideroosjes, ‘groeide op’ bij Sounds. Als 14-jarige jongen fietste hij op zaterdagmiddag van Horst naar Venlo om er uren bij Sounds muziek te luisteren én te kopen. “De underground punk- en metalplaten die ik destijds zocht, kon ik alleen daar vinden.

Liefhebbers achter de toonbank
Geert en Leo zijn niet de enige doorgewinterde muziekfanaten bij Sounds. Medewerkers worden erop geselecteerd. Kennis van muziek is belangrijk, maar passie en de bereidheid om ‘erin te duiken’ zijn misschien nog wel belangrijker. Bij Sounds vind je dan ook geen ‘baliemedewerkers’, maar mensen die meedenken en meezoeken. De winkel is daardoor een plek waar muziekfans elkaar ontmoeten. Er is altijd wel iemand in de buurt die meer weet over die ene zeldzame cd of plaat. De betrokkenheid van de medewerkers is daarmee één van de succesfactoren.

www.sounds-venlo.nl