UIT BELGIE: Het Zesde Metaal

11-06-2009 @ 11:53

Met een groepsnaam als Het Zesde Metaal ben je het aan jezelf verplicht om ijzersterk materiaal te leveren. En daar slaagt het vijftal moeiteloos in, want waar Het Zesde Metaal ook het podium betreedt, de songs gaan door merg en been. Met de spitsvondige humor van frontman en liedjesschrijver Wannes Cappelle als relativerende pleister. Soms levensdronken, zij het meestal met een kater. Vaak cynisch, maar altijd beklijvend oprecht.
En dus in het West-Vlaams, de enige echte moedertaal van Cappelle. Ontroering kent namelijk geen grenzen, en dat is ook de verdienste van de bedrieglijk (!) sobere melodieën. Het resultaat is een voor Vlaanderen vernieuwende sound – Bright Eyes echoot in de verte – die door Peter Vermeersch (o.a.: Flat Earth Society, dEUS) werd vastgelegd op "een van de strafste debuutalbums van het jaar" (Knack): akattemets.
Sinds februari van dit jaar neemt Roosbeef Het Zesde Metaal mee als support, zij het in een wat afgeslankte bezetting. Ook het Nederlandse publiek blijkt bij bosjes te vallen voor de songs in het poëtische West-Vlaams. De samenwerking tussen beide bands werd voor onbepaalde tijd verlengd, en op 12 juni komt de volledige band het album voorstellen in Paradiso (Grote Zaal).
- "Ik ben prettig jaloers op de tekstuele vondsten. Dé belofte voor 2009." (Raymond Van Het Groenewoud)
- "Waanzinnig mooi" (Boudewijn De Groot over de Bright Eyes cover van Het Zesde Metaal)
- De vergelijking met Flip Kowlier en Fixkes ligt onvermijdelijk op de loer, maar Het Zesde Metaal weet het geheel genoeg eigen smoel te geven om er mee weg te komen. (Das Bob, 3voor12.vpro.nl)
- Prachtige folky liedjes, een heerlijke stem aangevuld met dromerige en soms zelfs jazzy baslijnen, met als hoogtepunt toch wel de catchy single ‘Keuning van de Jacht. (Roy van der Burg, 3voor12.nl)
Het Zesde Metaal is
Wannes Cappelle (zang, gitaar),
Joris Caluwaerts (rhodes, piano),
Liesa Van der Aa (viool, backing vocals),
Yannick Peeters (contrabas)
Bert Huysentruyt (drums, trompet)

Bestelnummer CD: 417.3105.020
(petrol/pias)
release 15 juni
www.hetzesdemetaal.be
www.youtube.com/