Bell X1 binnen gekomen op #1 in de Ierse Charts!

09-03-2009 @ 15:40

Niet alleen het nieuwe album van Bell X1 'Blue Lights On The Runway' is onlangs binnengekomen op #1 in de album charts in eigen land, maar ook de eerste single 'The Great Defector' van dit album is binnen gekomen op #1 bij in de singlecharts (ook in de Ierse Itunes). Op 16 maart zal dit vierde album van Bell X1 in Nederland uitkomen via Pias.

In Amerika blijft de band ook niet onopgemerkt. Zo waren ze eerder al te gast bij niemand minder dan David Letterman. (klik op de foto om deze show te bekijken) Ook de Amerikaanse kranten zoals, The Boston Herald, hebben de band ontdekt:"likely to be the best release by an Irish band this year... a major achievement by Eire's new major band." En USA Today geeft 3,5 (van de 4) sterrren; "Bell X1 is a high performance machine... blending soul and atmosphere, they frequently reach higher ground," terwijl Billboard over de band schrijft "melodically memorable and inventively arranged songs."
Maar ook het Amerikaanse radiostation WXPN (PA) maakt Bell X1 "Artist To Watch" en WFUV (NY) noemt ze "New Artists You Need To Know In 2009."

Bell X1 is ontstaan vanuit de band Juniper waar singer/songwriter Damien Rice frontman was. Nadat Rice de band verliet om solo verder te gaan, nam de drummer de taak van de frontman over en gingen ze verder als Bell X1.
De Ieren gebruiken een arsenaal aan synthesizers en samplers om de drama te benadrukken op het album. Zulke geluiden, op zich decennia oud, krijgen van de band een onvervalst hedendaagse vertaling, vol pittig vormgegeven weemoed en verlangen.

Op 9 mei spelen ze in Paradiso, Amsterdam. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.