Nominaties Edison Pop Awards 2009 bekend

19-02-2009 @ 20:00

De nominaties voor de Edison Pop, de oudste muziekprijs van Nederland, zijn bekend. In de categorie beste mannelijke artiest zijn Alain Clark, Jan Smit en Armin van Buuren genomineerd. Ilse de Lange, Trijntje Oosterhuis en Marike Jager maken kans op de titel beste vrouwelijke artiest. Bij de groepen strijden Bløf, De Dijk en De Jeugd van Tegenwoordig om de eer. Nikki, Giovanca en Sabrina Starke zijn door de vakjury genomineerd in de categorie beste nieuwkomer. Nieuw dit jaar is dat alleen artiesten van Nederlandse bodem voor een prijs in aanmerking komen. De Edisons Pop worden op 22 maart uitgereikt in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center.
In de stad vindt tegelijkertijd voor het eerst het publieksevenement het Edison Pop Festival plaats. De jury bestaat verder uit Jean-Paul Heck (journalist bij De Telegraaf en hoofdredacteur van Off the record), Daniel Dekker (eindredacteur TROS Radio 2 en 3FM), Roosmarijn Reijmer (muzieksamensteller/DJ 3FM), Erik Kross (head of Music MTV Networks), Jeroen Nieuwenhuize (DJ Radio 538) en Rinske Wels (presentator VARA Radio 2 en cabaretrecensent dagblad Trouw).

Publieksprijzen
Naast de Edisons die de vakjury toekent krijgt het Nederlandse publiek de kans om te bepalen welke artiest of groep er met de Edison naar huis gaat voor het beste album of de beste song. Vanaf vandaag kan er gestemd worden op www.edisonpop.nl/nl/publieksprijs .

De nieuwe formule van Edison Pop
Met een rijke historie vanaf 1960 is de Edison de oudste en meest prestigieuze muziekprijs in Nederland. Vanaf dit jaar heeft Edison Pop, de prijs voor populaire muziekgenres, een geheel nieuwe formule. Anders dan in voorgaande jaren kiest een kleine vakjury de genomineerden en winnaars uit alleen nationale popartiesten die het afgelopen jaar een bijzondere muzikale bijdrage hebben geleverd. Bovendien vindt tegelijk met de uitreiking de eerste editie van het publieksevenement Edison Pop Festival plaats. Op drie podia is behalve een groot aantal bekende Nederlandse artiesten vooral veel aanstormend talent te zien en te horen. Alle populaire muziekgenres zijn vertegenwoordigd: van urban tot dance en van rock tot het levenslied. Elk podium is verbonden aan het epicentrum van het evenement: het historische Beurs-World Trade Center aan de Coolsingel waar op dat moment de Edisons worden uitgereikt. In 2011 moet het nieuwe Edison Pop Festival zijn uitgegroeid tot een grootschalig evenement dat op een dertigtal binnen- en buitenlocaties in het centrum van Rotterdam plaatsvindt.