The Common Linnets winnaar Popprijs 2014

18-01-2015 @ 10:58

The Common Linnets hebben de Popprijs 2014 gewonnen. The Common Linnets namen de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, bestaande uit een geldbedrag van € 10.000 en een beeld van Theo Mackaay, op zaterdag 17 januari 2015 tijdens Noorderslag in ontvangst. De uitreiking was live te horen op NPO 3FM en te zien bij de NOS op NPO 3.

Volgens de jury bewezen The Common Linnets dat je ook met een puur, mooi gezongen liedje hoge ogen kan scoren. Niet alleen bereikte The Common Linnets met haar tweede plek op het Eurovisie Songfestival het beste resultaat sinds Teach-In in 1975 het festival won, ook belandde Calm After The Storm in verschillende landen op de eerste plaats en/of in de top drie. Het album The Common Linnets werd in Nederland het best verkochte album van 2014.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury.
De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag, de graadmeter voor Nederlandse muziek.

Andere Popprijswinnaars tot nu toe zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988), Herman Brood (1989), Urban Dance Squad (1990), The Ex (1991), The Scene (1992), Bettie Serveert (1993), 2 Unlimited (1994), Osdorp Posse (1995), Eboman (1996), Marco Borsato (1997), Junkie XL (1998), Postmen (1999), Arling & Cameron (2000), Anouk (2001), Tiësto (2002), Bløf (2003), Ali B (2004), Within Temptation (2005), Spinvis (2006), Armin van Buuren (2007), De Dijk (2008), Kyteman's Hiphop Orkest (2009), Caro Emerald (2010), De Jeugd van Tegenwoordig (2011), Racoon (2012) en The Opposites (2013).

De prijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque ter waarde van € 10.000, is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek.

De jury bestond dit jaar uit:
Guus Bleijerveld (BV Pop), Johan Gijsen (Tivoli), Ben Houdijk (3FM), Gijsbert Kamer (De Volkskrant / VPRO), Jan Douwe Kroeske (Double 2), Peter Sikkema (De Oosterpoort / Eurosonic Noorderslag) en Job de Wit (freelance journalist).

Juryrapport Popprijs 2014

Welke band of artiest betekende in 2014 het meest voor de Nederlandse popmuziek. Dat was ook dit jaar weer de vraag waar de jury van de Popprijs zich over diende te beraden.
Zoals gebruikelijk werden de appels weer met peren vergeleken, en werd er behalve naar grote prestaties hier ook gekeken naar successen in het buitenland.

Nederland staat goed op de kaart, zo stelde de jury dit jaar weer tevreden vast. De Nederlandse pop, rock, hiphop en dance floreerden ook dit jaar weer. Maar er was één naam die er uitsprong. Een naam die vorig jaar rond deze tijd nog bij niemand bekend was, maar waar artiesten achter schuilden die bepaald niet tot debutanten gerekend konden worden.

Voor het eerst deed de winnaar van de Popprijs 2014 op de Nederlandse televisie van zich spreken op 12 maart van dit jaar in De Wereld Draait Door. Ze speelden een liedje dat Nederland in mei zou vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

De reacties waren op z'n zachtst gezegd verdeeld. Maar hoe anders was dat een paar maanden later toen het Calm After The Storm voor miljoenen tv-kijkers in Kopenhagen werd gespeeld. 'We' werden tweede en de naam The Common Linnets was in heel Europa gevestigd.

De Popprijs 2014 gaat naar The Common Linnets, niet alleen vanwege dit voor Nederland ongekende succes. Tweede worden op het Songfestival, was het beste resultaat sinds Teach-In in 1975 het festival won. Maar er was meer. The Common Linnets bewezen dat je ook met een puur, mooi gezongen liedje hoge ogen kon scoren, en werd in heel Europa geprezen om de grote muzikaliteit die de basis vormde voor het succes. Calm After The Storm werd onmiddellijk een enorme hit in vele ons omringende landen. In dertien landen zou het nummer op de eerste plaats belanden en in nog eens tien landen in de top drie.

En dan was er nog het al even mooie album The Common Linnets, dat niet alleen lovend werd ontvangen maar in Duitsland en Oostenrijk met goud werd bekroond en in Nederland zelfs met drie keer platina. Daarmee werd het hier het best verkochte album van 2014.

Een knappe prestatie voor een debuutalbum, al mogen we de makers ervan natuurlijk geen debutanten meer noemen. De band is het geesteskind van een van Nederlands meest vooraanstaande popartiesten, Ilse DeLange. Zij is het die al jaren met het idee voor een bandje liep waarin ze haar voorliefde voor country en americana kon botvieren. Zij was het ook die in 2013 dit idee zou verwezenlijken, en uiteindelijk met de juiste mensen een goede vorm zou vinden voor The Common Linnets.

Ilse DeLange heeft met deze band voor het eerst sinds haar debuutalbum World Of Hurt uit 1998 weer internationaal succes met een genre, country, waarin ze zich naar mening van de jury het best kan onderscheiden.

The Common Linnets is veel meer dan een voor het Songfestival bij elkaar gezette gelegenheidsformatie. De succesvolle Nederlandse tour afgelopen najaar bewees ook dat DeLange met haar mannen als live-attractie met fraaie, oorspronkelijke roots-muziek kon betoveren. Heel bijzonder dat een artiest met haar klasse zich na al die jaren zo weet te vernieuwen. En dat eigenlijk gewoon door terug te gaan naar waar ze vandaan komt.

Ilse DeLange heeft met haar Common Linnets een liedje, een album en een band die door muziekminnend Nederland en Europa in de harten zijn gesloten. De Verenigde Staten zullen zeer waarschijnlijk volgen, want dit alles lijkt nog maar het begin van een nieuwe succesvolle fase in de carrière van Ilse DeLange.

Met The Common Linnets heeft ze zowel artistiek als commercieel; nationaal en internationaal de Nederlandse popmuziek een buitengewoon grote dienst bewezen.