Bell X1 komt naar Nederland!

11-02-2009 @ 13:36

De Ierse band Bell X1 heb je misschien al eens gezien in het voorprogramma van The Frames of Damien Rice. Op 16 maart brengen ze alweer hun vierde studio album, Blue Lights On The Runway, uit. Deze opvolger van het in het buitenland succesvolle ‘Flock’ zit weer vol welluidend jengelende gitaren ala The Byrds en Steve Miller.
Bell X1 is ontstaan vanuit de band Juniper waar singer/songwriter Damien Rice frontman was. Nadat Rice de band verliet om solo verder te gaan, nam de drummer de taak van de frontman over en gingen ze verder als Bell X1.
De Ieren gebruiken een arsenaal aan synthesizers en samplers om de drama te benadrukken op het album. Zulke geluiden, op zich decennia oud, krijgen van de band een onvervalst hedendaagse vertaling, vol pittig vormgegeven weemoed en verlangen. De eerste single van het album is The Great Defector. Na tal van uitverkochte shows in de grootste zalen, ook in het buitenland en hun doorbraak in US, waar hun liedjes te horen waren in de succes series Grey’s Anatomy, One Tree Hill en The O.C. spelen ze op 19 mei in Paradiso, Amsterdam.
(pias)