Levellers in februari weer te zin in Nederlandse popzalen

23-01-2009 @ 14:23

On tour met nieuwste album Letters From The Underground

Wie had meer dan 20 jaar geleden kunnen denken dat het vrolijke zooitje ongeregeld The Levellers zou uitgroeien tot een langlopend succesverhaal? Begin jaren ‘90, toen iedereen zich bezighield met de zoveelste hype uit Manchester, brak de vioolgedreven folkband door met het album Levelling The Land en de single There's Only One Way Of Life (And That's Your Own). Vorig najaar verscheen hun nieuwste album Letters From The Underground.
Het album is geproduceerd door Sean Lakeman en gemixt door James Brown (NIN en Placebo), een album met meerdere boodschappen. In februari geven ze 4 shows in Nederland!

De Britse folkrockers van Levellers zijn graag geziene gasten op de Nederlandse podia en festivals. De band neemt namelijk hun eigen fanschare mee, en na afloop van het optreden is de rest van het publiek ook fan. De fanatieke aanhang van Levellers is haast even vermaard als de groep zelf: de halve wereld weet ondertussen wat ‘crusties’ zijn of nieuwe nomaden. Een trouw en massaal publiek moet je verdienen. Levellers was de afgelopen 15 jaar dan ook haast voortdurend onderweg hetgeen resulteerde in cijfers die er niet om liegen: een uitmuntende livereputatie, 6 miljoen verkochte albums en 10 miljoen tevreden toeschouwers.

Het repertoire van Levellers omvat voornamelijk folkrock of indierock, met invloeden uit de punk en traditionele Engelse volksmuziek. Zowel op plaat als op het podium koppelen de zes Levellers doedelzakken, violen en soms een didgeridoo, mandoline of fluit aan gitaren en drums. Deze combinatie maakt dat de toegankelijke recht-toerecht-aan muziek van Levellers soms opzwepend, soms reflectief, soms intens droevig maar altijd bijzonder en herkenbaar is.

De naam van de band is afgeleid van de levellers, een radicale fractie van het New Model Army van Oliver Cromwell. De naam verwijst ook naar het relatief vlakke gebied in Brighton waar de meeste bandleden opgroeiden. Onderwerpen als natuur en milieu, vrede en anarchisme zijn vaak terugkerende onderwerpen op de tien albums die band tot nog toe uitbracht (met Truth And Lies uit 2005 als laatste).

De pers in eigen land is razendenthousiast over het album:
The Mirror (CD of the Week): "lean, mean and musically in your face"
Classic Rock: "Burn America Burn is a brilliant slice of fiery pop reminiscent of late Clash"
Mojo Magazine: “the Levs provide rugged anthems for crowd consumption...with frantic fiddles and rabble-rousing guitars that burn holes in festival fields and club floors
Rock Sound: “Levellers prove that they've still got the energy, charm and political passion

Ook Nederlandse pers laat zich over Letters Fron The Underground positief uit:
Muziekagenda: 'Letters from the Underground is een dik half uur sterke punkfolk van een band die live nog steeds onovertroffen is.'
BN de Stem:De songs op dit elfde album Letters From The Underground ... doen eigenlijk ook niets onder voor die op hun hitalbums van destijds'
Platomania: 'De opzwepende opener The Cholera Well, over Sudan, zet meteen de toon en het hoge niveau wordt tot het einde volgehouden.'
Revolver Magazine: 'Het is de meest bevlogen cd in jaren.'
Autoweek: 'Dit had van ons wel wat langer mogen duren dan die 36 minuutjes.'

Levellers bestaat uit: Mark Chadwick zang & gitaar, Simon Friend zang, gitaar, mandoline & harmonica, Jon Sevink viool, Jeremy Cunningham bas, Charlie Heather drums en Matt Savage keyboards.

03.02 Breda, Mezz
10.02 Nijmegen, Doornroosje
11.02 Utrecht, Tivoli
12.02 Enschede, Atak

www.levellers.co.ukwww.myspace.com/levellers