'Professionele' popsector krijgt historische CAO

29-11-2008 @ 11:47

De Nederlandse popsector heeft, voor het eerst, een collectieve  arbeidsovereenkomst. Pauzes en gebroken diensten zijn geregeld. Werken op zondagavond bij een poppodium: heel normaal, je werkt tenslotte bij een poppodium en daar is weleens wat te doen op een zon- of feestdag. Of is het een offer waarvoor de werknemer een extra compensatiedag moet kunnen aanvragen?
Hoe verschillend er binnen de branche ook over gedacht wordt, het is vanaf 1 januari volgend jaar geregeld dankzij een volgens de bracheorganisatie ‘historische’ CAO voor de popsector. Het is de eerste in zijn soort sinds het bestaan van iets als een ‘popsector’ in Nederland.

De Nederlandse poppodia en -festivals bevinden zich volgens de Werkgeversvereniging Nederlandse Poppodia en -Festival (WNPF) in een overgangsfase. Veel podia zijn de afgelopen jaren ingrijpend verbouwd, er wordt geprobeerd professioneler management te voeren, en de activiteiten zijn uitgebreid en geprofessionaliseerd.
Daarbij hoorde volgens de WNPF en de vakbond voor de kunsten FNV-Kiem zo langzamerhand ook een collectieve arbeidsovereenkomst. Opdat de medewerker bij het ene bij de brancheclub aangesloten podium net zo vaak mag pauzeren als de podiumemployee bij het andere. Want volgens de FNV Kiem kenden de poppodia en festivals nu onderling nog heel verschillende arbeidsvoorwaarden.
In de CAO voor de popsector staan afspraken over werktijden, contractvormen, arbeidsduur, werken op zon- en feestdagen, pauzeregelingen en gebroken diensten. De overeenkomst zal per 1 januari 2009 gelden voor dertien bij de branchevereniging aangesloten poppodia, waaronder Paradiso en Melkweg in Amsterdam, 013 in Tilburg, Vera in Groningen, Atak in Enschede, Bibelot in Dordrecht, Bolwerk in Sneek, Doornroosje in Nijmegen.

De WNPF hoopt dat zich in de toekomst meer podia zullen aansluiten om zodoende gebruik te kunnen maken van de regeling.

De formele ondertekening van de CAO geschiedt volgens de betrokken organisaties op toepasselijke wijze, namelijk op donderdag 4 december om 23.00 uur ’s avonds in poppodium P60 in Amstelveen.
bron: volkskrant

website WNPF