Edison Oeuvreprijs voor Piet Noordijk

29-11-2008 @ 10:01

Jazzmusicus Piet Noordijk heeft 28 november jl. in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven de Edison Jazz Oeuvre Nationaal ontvangen. De Edison Stichting kende Noordijk de prijs toe voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. De prijs werd overhandigd tijdens de Edison Jazz/World 2008.
Piet Noordijk haalde in 1954 zijn einddiploma voor Klarinet aan het conservatorium in Rotterdam. Door zijn idool Charlie Parker raakte Noordijk begin jaren 50 verslingerd aan de altsaxofoon. Met zijn broer Kees Noordijk speelde hij in een allround Kwintet in diverse nachtclubs, maar heeft na vele successen toch gekozen voor de radiostudio, alwaar hij furore maakte in orkesten zoals de Skymasters, The Ramblers en het Tango-orkest van Malando. In 1978 trad hij toe tot het Metropole Orkest als vaste Lead Altsaxofonist. In 1987 ontving hij de Brid Award voor zijn enorme bijdrage aan de Nederlandse Jazz. Noordijk musiceerde bijna met elke grote na-oorlogse Nederlandse jazzmuzikant. Rob Madna, Misha Mengelberg, Pim Jacobs en Wim Overgaauw zijn er zomaar een paar. Maar ook internationale sterren zoals Clark Terry, Toots Thielemans en Wynton Marsalis deelden met Piet Noordijk het podium. Onlangs toerde hij nog met de groep Boptet langs de Nederlandse theaters.
Piet Noordijk is een juweel voor de Nederlandse jazz en daarom de terechte winnaar van de Edison in de categorie Oeuvre Nationaal aldus de jury.

Uitreiking
Op vrijdag 28 november vond de uitreiking plaats in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Diverse winnaars traden samen op met het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza, waaronder ook Al Jarreau die de Oeuvreprijs Internationaal in ontvangst nam.

Edison

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.