Nieuw album Izaline Calister

21-10-2012 @ 11:03

In 2009 ontving de uit Curacao afkomstige zangeres Izaline Calister een Edison voor haar album Speransa. Het nieuwe album is getiteld KANDELA (“vuur”), en hiermee laat Izaline een nieuwe kant van zichzelf zien. De nummers op het album zijn doordrenkt van Latijns Amerikaanse invloeden. Naast voornamelijk eigen composities, uiteraard in haar vertrouwde Papiamento, zingt Izaline een aantal Latijns Amerikaanse evergreens in het Spaans. Verder kent het album een speciale versie van Cirkels van rapper Fresku, waarop Fresku dit keer speciaal voor Izaline rapt in het Papiamento. KANDELA is uit vanaf 26 oktober. Izaline presenteert het album op 8 november in het Paard in Den Haag.

Izaline Calister staat bekend om haar unieke muzikale stijl waarbij ze originele composities combineert met traditionele Curaçaose ritmes, verrijkt met muzikale invloeden uit andere disciplines en landen. Deze singer-songwriter heeft met haar vrolijke, melodieuze en knap geconstrueerde liedjes een trouw publiek over de hele wereld veroverd. De BBC vertoont in 2006 een mini-documentaire over haar. In 2007 zingt Izaline tijdens het Bevrijdingfestival, begeleidt door het Metropole Orkest, voor de Koningin. In 2010 wordt Izaline door de Verenigde Naties gevraagd om een lied te vertolken op hun hoofdkantoor in New York in samenwerking met de wereldberoemde gitarist en producer Nile Rodgers.

Met "Kandela" omarmt Izaline haar innerlijke latin Diva. Op het warme Curaçao is Izaline opgegroeid met de Cubaanse bolero's, Braziliaanse bossa nova's, Venezolaanse traditionals en Mexicaanse mariachi's waar haar vader graag naar luisterde. Izaline: “Ik wilde daar zo graag iets mee doen. Het borrelde in mij en inspireerde me tot het schrijven van hele verschillende liedjes. Elke keer met een bepaalde sfeer in mijn achterhoofd. De sfeer van een bepaald land, maar vooral ook de sfeer van onze veranda waar we vaak op zondagmiddag van de muziek zaten te genieten die ‘papi’ met zorg voor ons had uitgezocht..”

De originele Izaline liedjes op "Kandela" zijn als vanouds in het Papiamento geschreven. Izaline: “Toch de taal waarin ik me het best en het mooist kan uitdrukken volgens mij. Maar er zijn bijvoorbeeld veel Latino’s op Curaçao die een hele charmante mengelmoes van Spaans en Papiamento spreken. In ‘Damelo Aqui’ gebruik ik dat ook. Het gaat over een latin lover die in zijn beste Papiamento een meisje probeert te versieren.”

De covers op het album zijn Latijns Amerikaanse evergreens en voor het eerst in het Spaans gezongen. Izaline: “Ik kan me nog zo goed herinneren hoe ik stilviel toen ik ‘Gracias a la vida’ gezongen door Mercedes Sosa voor het eerst hoorde. Tranen sprongen mij in de ogen en ik had overal kippenvel. Lang heb ik dit nummer niet durven aanraken. Teveel ontzag! Maar nu zie ik het meer als een ode aan een prachtige zangeres, een prachtige melodie en een prachtige tekst, Gracias Mercedes y Violeta!

Calister’s hang naar grenzeloosheid uit zich ook in de verrassende samenwerkingen die ze vaak aangaat. Zo heeft ze samen met rapper Fresku en producer Y’skid het nummer Cirkels geschreven en gezongen voor het tweede album Masquerade van Fresku. Izaline zingend in het Papiamento en Nederlands en Fresku rappend in het Nederlands. Een niet veel voorkomende combinatie in de Nederlandse rapscene.

Voor "Kandela" heeft Izaline aan Fresku gevraagd om zich een keer in haar wereld te begeven en geheel in het Papiamento te schrijven en te rappen. Het nummer is opnieuw gearrangeerd en heeft nu een nieuwe ietwat melancholische “dushi korsou” (lekker Curaçao) vibe gekregen. Aan het album werkten mee naast Fresku en haar vaste bandleden Marc Bischoff (piano), Yerman Aponte (bas), Ed Verhoeff (gitaar), Enrique Firpi (drums), Roël Calister (percussie/drums) en Yumarya Grijt (backingvocal), ook Vernon Chatlein, Gerardo Rosales en Udo Demandt op percussie, Ruud Breuls op trompet en bugel, Ben van de Dungen op tenor- en sopraansaxofoon, Wijnand Hulst op cello, Ben Mathot op viool, Mark Alban Lotz op fluit en Marijn van der Linden op cavaquinho.

IZALINE CALISTER live:
27 oktober Beauforthuis, Austerlitz
8 november Paard van Troje, Den Haag (CD-PRESENTATIE)
1 december Bimhuis, Amsterdam
9 december Lantaren Venster, Rotterdam
20 december Izaline & Magogo Kamerorkest “Kerst met Izaline”, Theaters Tilburg, Tilburg

www.izalinecalister.com

Release: 26 oktober 2012
Label: ECZ Records
Distributie: Coast to Coast