De Grote Doordraai van Beeld en Geluid op 18 oktober

09-10-2008 @ 15:48

Muziekcollectie gaat interactie aan met liveband La Luna
In het unieke publieksprogramma van Beeld en Geluid: De Grote Doordraai (DGD) staat de enorme muziekcollectie van het instituut centraal. Presentator Machgiel Bakker haalt bijzondere ontdekkingen uit dit archief naar boven of pakt een bepaald thema aan en voorziet deze van deskundig commentaar. De band La Luna draait vervolgens het liedje ’door’: gedeeltes worden versneld of vertraagd, worden weggelaten of winnen aan toegankelijkheid door er een Nederlandse vertaling op te maken. Juweeltjes van toen worden zo in het heden geplaatst.
De beelden worden verzorgd door VJ Liesbeth Bouwman. De teksten zijn van Claus Brockhaus.
In deze speciale Geschiedenis editie gaat DGD nader in op het unieke verhaal rondom ’s werelds 1e hippie, Eden Ahbez, die in 1948 voor Nat King Cole een miljoenenhit schreef maar de royalties uitdeelde aan z’n vrienden; via Ahbez komt DGD tien jaar later terecht in de Exotica stroming waar ‘armchair toerist’ Martin Denny de scepter zwaaide en leren we dat de Italianen er weer een heel andere opvatting over exotica op na hielden.
Ook kunt u kennis maken met een aantal fraaie staaltjes vals zingen, gaat DGD in op het internet fenomeen ‘mash-up’ en zal DGD aandacht besteden aan de tien meest spraakmakende rechtszaken in de popwereld.

Dat en nog veel meer in de Grote  Doordraai op zaterdag 18 oktober in de Wintertuin om 21:30 uur!

De Grote Doordraai valt elke week te beluisteren in het RVU programma “Familie Nederland” op Radio 5. Voor meer informatie, klik hier

Voor meer informatie over de Nacht van de Geschiedenis, klik hier