Symforce 2008, zaterdag 23 augustus, 013, Tilburg

12-08-2008 @ 10:53

In 2007 werd het succesvolle recept van het Roadburn festival toegepast op progrock. Hoe zouden fans van symfo reageren op een gigantisch aanbod aan progressieve rock verspreid over de drie podia van de 013 in Tilburg en dat op één enkele dag ? Op 15 september 2007 was de eerste editie van Symforce een feit. Zowel de opkomst als de resultaten van een intern onderzoek wezen op een succes. Het interactief karakter waarbij je als bezoeker zelf bepaalt hoe je dagindeling eruit ziet werd gretig gesmaakt. Het feit dat je naast klasbakken als Flower Kings, Pendragon, Riverside en Focus ook minder gekende muzikale goden kon ontdekken als Lazuli, Beardfish, Bootcut, The Aurora Project en The Pineapple Thief alsook relatief onbekende ‘oudjes’ als Lady Lake en Isopoda kent nergens ter wereld haar gelijke. Zowel het royale gediversifieerde aanbod alsook de professionele klank- en lichtshow werden zowel door de toeschouwers als de aantredende groepen enorm naar waarde geschat. Dit smaakte ongetwijfeld naar meer.

In vergelijking met andere genres is het publiek dat van progressieve rock houdt een trouw publiek dat een concert van begin tot eind wil meemaken. Door net een mix te leveren van gekende en ongekende artiesten, oude en jonge groepen, Nederlandse en buitenlandse artiesten is er in de zalen van de 013 een continu beweging. De meeste bezoekers maken dan ook voordien een plannetje hoe ze hun Symforce dag zullen indelen. Van een aantal artiesten willen ze echt alles zien terwijl ze ondertussen via een aantal nummers kennis willen maken met die artiesten waarvan ze ondermeer in gespecialiseerde media en via het internet het één en ander hebben gehoord. Het resultaat is een festival dat enkel en alleen blije gezichten oplevert die maar al te graag met Symforce een jaarlijks weerkerend hoogtepunt voor de progfan willen noteren.


Het zal dan ook niemand verwonderen dat er een Symforce II in de steigers staat en wel op zaterdag 23 augustus eerstkomende. Dit jaar verwelkomt men ondermeer de legendarische Nederlandse groep Alquin die in oktober 2007 nog de kleine zaal uitverkocht. Eveneens uit Nederland noteren we een thuiswedstrijd voor het Tilburgse Textures. Gekend vanwege hun technische metal zal de groep een éénmalig puur progressief concert geven, uniek voor Symforce II. Een eerste headliner dient zich aan met Pain of Salvation. Uitgegroeid tot een groep van wereldformaat brengt dit Zweedse collectief zéér eigenzinnige muziek waarin de unieke stem van Daniël Gildenlöw zowel ingetogen mystiek als gebalde energie zal voortbrengen. De absolute headliner is echter gereserveerd voor Opeth en Mikael Akerfeldt. Recent nog op tournee in Amerika op uitnodiging van Dream Theater betreft het net als bij Pain of Salvation een one-off voor Symforce waarbij Opeth hun ganse set zullen spelen waaronder een royaal aanbod uit hun nieuwe negende studio album “Watershed”.

Verder mag er halsreikend uitgekeken worden naar het veelbelovende Franse Demians dat door Steven Wilson van Porcupine Tree meteen alle adelbrieven kreeg overhandigd. Het Noorse Magic Pie mocht in 2007 tal van ‘awards’ in ontvangst nemen als één van de toonaangevende groepen in het genre. Het Italiaanse The Watch laat fans van ‘vintage’ Genesis volop genieten terwijl er op Symforce II een heuse wereldpremière wordt genoteerd met PBII. Ontstaan uit de asse van de groep Plackband voegt PBII heel wat moderne en frisse ideeën aan de muziek toe. In de kleine zaal treedt het Britse Solstice voor het eerst in vele jaren opnieuw op. Maar liefst twintig jaar actief is de groep een graaggeziene gast op tal van zomerfestivals. Gewapend met een frêle vrouwenstem en viool mag dan ook een uistekende set verwacht worden van dit Solstice. Tenslotte noteren we maar liefst drie Vlaamse groepen. Uit Leuven verwelkomen we Hypnos 69 dat vorig jaar met hun album “The eclectic measure” één van de betere albums uit de nog jonge Belpop geschiedenis afleverde. Vervolgens worden fans van spacerock en Ozric Tentacles op handen gedragen door Quantum Fantay uit Lokeren. Vorig jaar eindigde Symforce met een duo op drums en Hammond orgel. Dit werd zo fel gesmaakt dat de zoektocht naar een gelijkwaardige afsluiter kon ingezet worden. Met het Brusselse Kriminal Hammond Inferno werd net datgene gevonden waar naartoe gezocht werd: de ideale kers op de Symforce taart !

Vorig jaar telde de eerste editie van Symforce een 1000-tal bezoekers afkomstig uit 16 verschillende landen. Met de komst van Opeth, Pain of Salvation, Demians, Textures, Alquin, Magic Pie, The Watch, PBII, Hypnos 69, Solstice, Quantum Fantay en Kriminal Hammond Inferno staat het buiten kijf dat Symforce II afstevent op een uitverkocht huis. Het festival verstevigt zijn positie als Europa’s belangrijkste indoor prog event en als hét hoogtepunt voor de symfomaan.

Meer info via : www.myspace.com/symforce